Οι αρκούδες "καβάλησαν" τις διεθνείς αγορές

Σταθεροποίηση μετά από μια ακόμη δραματική εβδομάδα επιχειρεί η Wall, αλλά οι πιέσεις παραμένουν έντονες στις τράπεζες και άλλους κλάδους ευαίσθητους στον οικονομικό κύκλο. Εντονη πτώση σε Ασία-Ευρώπη, νέο ρεκόρ χρυσού.

Επιχείρηση σταθεροποίησης μετά από μια ακόμη ταραχώδη εβδομάδα καταθέτει το αμερικανικό χρηματιστήριο, αλλά πάντως οι πιέσεις παραμένουν έντονες στις τράπεζες και άλλους κλάδους ευαίσθητους στον οικονομικό κύκλο.

Οι φόβοι διπλής ύφεσης στις ΗΠΑ και οι διαρκώς αυξανόμενες ανησυχίες για τις ευρω-τράπεζες πίεσαν σε έντονες απώλειες τα διεθνή χρηματιστήρια και αυτή την εβδομάδα και χθες ο δείκτης S&P έκλεισε με πτώση 4,5%.

Οι βασικοί δείκτες στην Wall Street ανοίγουν πάντως υψηλότερα σε σχέση με τα χαμηλά έως 2% που κατέγραψαν οι αγορές futures πριν το άνοιγμα. Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,52% στις 11.048 μονάδες, ο S&P 0,88% στις 1.151 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,15% στις 2.408 μονάδες.

Εντονες απώλειες εκδηλώνονται στην Bank of America, μετά την ανακοίνωση για νέες περικοπές θέσεων εργασίας.

Η μετοχή της Hewlett-Packard διολισθαίνει σχεδόν 12% μετά την ανακοινωση ότι θα εξαγοράσει την βρετανική Autonomy και ότι ενδεχομένως να πωλησει τις επιχειρήσεις προσωπικών υπολογιστών.

Αναλυτές τονίζουν ότι οι παραδοσιακά χαμηλοί όγκοι συναλλαγών του Αυγούστου διογκώνουν τις κινήσεις των χρηματιστηρίων ανεξαρτήτως κατεύθυνσης, γεγονός που προβλέπεται να δημιουργεί αυξημένη μεταβλητότητα μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX εκτινάχθηκε 35% χθες στο Chicago Board Options Exchange.

Επιτείνοντας τους φόβους για μεγάλη επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη, η Deutsche Bank υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κίνας, ενώ η J.P. Morgan υποβάθμισε περαιτέρω τις προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία, δηλώνοντας ότι είναι αυξημένοι οι κίνδυνοι ύφεσης.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI σημειώνει πτώση 1% και κλείνει την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα. Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο Nikkei βούλιαξε 2,5%, ενώ στη Νότιο Κορέα ο δείκτης Kospi βυθίστηκε 6,2%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Νοέμβριο του 2008.

Στο ίδιο μοτίβο των τελευταίων εβδομάδων, όπου κυριαρχούν ανησυχίες ότι οι κρίσεις χρεών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη θα προκαλέσουν επιβράδυνση στη διεθνή ανάπτυξη, παραμένουν οι υπόλοιπες αγορές εμπορευμάτων και νομισμάτων.

Το πετρέλαιο εμφανίζει νέες απώλειες, το γεν και το ελβετικό φράγκο ενισχύονται, ενώ ο χρυσός αναρριχάται σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, κερδίζοντας αυτήν την ώρα περίπου 40 δολάρια και διαμορφούμενος στα επίπεδα των 1.859 δολαρίων.

Οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την πολιτική αδυναμία των Ηνωμένων Πολιτειών να επιλύσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα του ελλείμματος, ενώ η κρίση χρεών στην ευρωζώνη κλιμακώνεται διαρκώς.

Οι ευρωαγορές παραμένουν και σήμερα σε "βαθύ κόκκινο". Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο εμφανίζει απώλειες 1,8%, στις 4.998 μονάδες, ο DAX, που βούλιαξε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έως 4% υποχωρεί αυτή την ώρα 3,4% στις 5.412 μονάδες στις 5.382 μονάδες, ενώ ο CAC υποχωρεί 2,27%, στις 3.006 μονάδες.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις εμφανίζονται στις τράπεζες, καθώς κλιμακώνονται οι φόβοι για νέο "πάγωμα" στον δανεισμό στην διατραπεζική αγορά. Η Deutsche Bank υποχωρεί 4,9% και η Barclays 3,4%, η UniCredit στο Μιλάνο βουλιάζει 5,3% ενώ η Lloyds Banking Group στο Λονδίνο υποχωρεί 7,8% και η Royal Bank of Scotland 5,1%.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, που είναι πολύ ευαίσθητες στους οικονομικούς κύκλους, υφίστανται μεγάλες απώλειες. Η Daimler βουλιάζει 5,5% στην Φρανκφούρτη και η Renault 6,3% στο Παρίσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v