Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πωλητές επιστρέφουν επιθετικά στις αγορές

"Βουτιά" 440 μονάδων για τoν Dow, στο 5% οι απώλειες για τις ευρωαγορές, καθώς οι πωλητές επιστρέφουν δριμύτεροι στις αγορές εν μέσω ανησυχιών ύφεσης. Φόβοι για "πάγωμα" στη διατραπεζική. "Καθάρισε" και τα 1.800$ ο χρυσός.

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς αμφισβητείται όλο και περισσότερο η προοπτική ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και η κρίση χρεών στην ευρωζώνης επανέρχεται σε «πρώτο πλάνο» για την επενδυτική ψυχολογία.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 4,26% στις 10.924 μονάδες, ο S&P 4,56% στις 1.139 μονάδες, και Nasdaq 4,9% στις 2.389 μονάδες.

Στην χθεσινή συνεδρίαση, οι δείκτες S&P 500 και Dow απεκόμισαν ήπια κέρδη, ενώ οι προειδοποιήσεις της Dell για τα έσοδα 2012 συνέβαλαν στο αρνητικό κλέισιμο του Nasdaq.

Ομως, μετά την ανάκαμψη που βίωσαν τα χρηματιστήρια αντιδρώντας στο «ξεπούλημα» το οποίο προκάλεσε η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας, οι πιέσεις επανέρχονται σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, καθώς πολλοί οικονομολόγοι φοβούνται ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα στις δύο όχθες του Ατλαντικού θα προκαλέσουν νέα παγκόσμια επιβράδυνση.

Από το σημερινό στατιστικό μέτωπο, η αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούλιο στις ΗΠΑ ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών, αλλά ο αριθμός των νέων ανέργων αυξήθηκε περισσότερο από όσο αναμενόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,5% σε σχέση με τον Ιούνιο και 3,6% στο 12μηνο, ενώ ο εβδομαδιαίος αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 9.000 στους 408.000 κατά την περασμένη εβδομάδα.

Ελέυθερη πτώση κατέγραψε ο βιομηχανικός δείκτης Philly Fed, ο οποίος έπεσε τον Αύγουστο στις 30,7 μονάδες από 3,2 μονάδες τον Ιούλιο, στα χαμηλότερα επίπεδα τα τελευταία δύο χρόνια.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της NetApp αντιδρά με απώλειες στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων που δεν ικανοποίησαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στο «χορό» των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου που ανακοινώνονται σήμερα, συμμετέχουν επίσης η JDS Uniphase, η Sears Holdings, η Ross Stores και η εταιρία τροφίμων J.M. Smucker καθώς και η Hewlett-Packard μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης..

Οι φόβοι ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία και μια σειρά απογοητευτικά αποτελέσματα μεγάλων επιχειρήσεων προκαλούν κάθετη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από τρεις συνεδριάσεις σχετικής ηρεμίας.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 3,3% στις 5.156 μονάδες, ο DAX 4,7% στις 5.668 μονάδες, ενώ ο CAC 4,03% στις 3.127 μονάδες. Ανάλογες είναι οι πιέσεις στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, με τον δείκτη Ibex να υποχωρεί 4,13% στην Μαδρίτη και τον PSI 3,71% στην Λισσαβόνα.

Η είδηση ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Fed, καθώς και πολιτειακές αρχές, αυξάνουν την επιτήρηση στους αμερικανικούς βραχίονες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών κι έχουν ζητήσει από πολλές θυγατρικές πληροφορίες για το αν έχουν πρόσβαση σε επαρκή κεφάλαια για την καθημερινή τους λειτουργία, αύξησε τις πιέσεις στις τράπεζες.

Οι πιέσεις στις τράπεζες εντάθηκαν όταν ο Lars Frisell επικεφαλής οικονομολόγος στη Σουηδική αρχή που παρακολουθεί τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, ανέφερε πως βλέπει η σημάδια "παγώματος" στη διατραπεζική αγορά. Σχεδόν ταυτόχρονα η WSJ υποστήριξε πως οι αρχές στις ΗΠΑ παρακολουθούν τις αμερικανικές θυγατρικές ευρωπαϊκών τραπεζών προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
 
Στις ΗΠΑ το Libor-OIS spread το οποίο ουσιαστικά δείχνει την προθυμία των τραπεζών να προχωρούν σε μεταξύ τους δανεισμό, έφτασε τις 20 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς υποχώρησε στο 2,02% καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια.

Οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα του S&P υποχωρούν στην αρχή της συνεδρίασης σχεδόν 3%. Νωρίτερα στις τράπεζες της ευρωζώνης καταγράφηκαν διψήφια ποσοστά υποχώρησης για τίτλους όπως οι Dexia, Barclay's, Societe Generale. Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν και στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον Nikkei στην Ιαπωνία να κλείνει με πτώση 1,25% στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 15 Μαρτίου.

Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να υποχωρούν εξαιτίας των φόβων παγκόσμιας επιβράδυνσης, με το συμβόλαιο στο Nymex να χάνει 1,28 δολ. στα 86,30 δολ. ανά βαρέλι, ενώ ο χρυσός συνεχίζει να απολαμβάνει καθεστώς επενδυτικού «καταφυγίου» και εκτινάσσεται σε νέο επίπεδο ρεκόρ στα 1.818 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v