Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FXCM: Βαραίνει το κλίμα στις αγορές

Οι οικονομικές ανακοινώσεις στις ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών σήμερα, ενώ η συνολική εικόνα των κεφαλαιαγορών παγκοσμίως είναι έντονα πτωτική, τονίζει η FXCM. 

FXCM: Βαραίνει το κλίμα στις αγορές
Οι οικονομικές ανακοινώσεις στις ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών σήμερα, ενώ η συνολική εικόνα των κεφαλαιαγορών παγκοσμίως είναι έντονα πτωτική καθώς κυριαρχούν οι ανησυχίες γύρω από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, σημειώνει στο τακτικό της σχόλιο η FXCM.  

Όπως αναφέρει η εταιρία, "λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει και η Morgan Stanley, η οποία «έκοψε» τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη, τονίζοντας ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωζώνη βρίσκονται μια ανάσα πριν την ύφεση.

Ειδικότερα, αναμένει παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,8% από το 4,5% το 2012. Σύμφωνα με την τράπεζα το ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης δεν αποτελεί το βασικό της σενάριο, εκτιμώντας ότι Fed και ΕΚΤ που βρίσκονται στον κυκλώνα της επιβράδυνσης θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στήριξης.

Μάλιστα η Morgan Stanley εκτιμά ότι το 2012 η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων στο 1%, αν και δεν αποκλείει μια αύξηση από το 1,5% τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Ενόψει των κρίσιμων στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ αλλά και του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Philadelphia Fed, αναμένεται μεταβλητότητα κατά τις μεσημεριανές ώρες. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να υποχωρήσει για πρώτη φορά σε διάστημα επτά μηνών αν και μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει ο δείκτης εκτός των τροφίμων και της ενέργειας που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα αναρριχηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβρη του 2009. Αυτό θα απέτρεπε τη Fed από το να προχωρήσει σε ένα QE3 βραχυπρόθεσμα.

Στη Βρετανία, οι πωλήσεις λιανικής απογοήτευσαν τους επενδυτές σημειώνοντας άνοδο κατά 0,2% τον Ιούλιο, μικρότερη από τις εκτιμήσεις για άνοδο 0,4% σε μηνιαία βάση. Η καταναλωτική δύναμη στη Βρετανία έχει συρρικνωθεί λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των στάσιμων μισθών.

Η στερλίνα υποχώρησε ελαφρώς έναντι του δολαρίου και του ευρώ στον απόηχο της ανακοίνωσης. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η ισοτιμία στερλίνας-δολαρίου θα μπορούσε να «κρατήσει» το επίπεδο του 1,6500 στο τέλος της ημέρας, λαμβάνοντας στήριξη από την πεποίθηση μερίδας επενδυτών ότι η Βρετανία βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη.

Πιέσεις στο ευρώ άσκησε η κατασκευαστική παραγωγή Ιουνίου στην Ευρωζώνη, η οποία διαμορφώθηκε στο -1,8%, κάτω από το 0,1% του Μαΐου. Το ευρώ υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 1,4400 έναντι του δολαρίου.

Στην αγορά συναλλάγματος, ξεχωρίζει η ενίσχυση του γιεν με την ισοτιμία ευρώ-γιεν στο 110,15 και την ισοτιμία δολαρίου-γιεν στο 76,58. Το ελβετικό φράγκο υποχωρεί με την ισοτιμία δολαρίου-φράγκου στο 0,7959. Ο χρυσός ανακτά και πάλι το σκαλοπάτι των 1.800 δολαρίων εν μέσω έντονης αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v