Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσάβες: Εθνικοποιεί τα ορυχεία χρυσού

Το χρυσό της Βενεζουέλας επαναπατρίζει ο Ούγκο Τσάβες, ενώ παράλληλα εθνικοποιεί τα ορυχεία της χώρας σε μια προσπάθεια να σταματήσει την παράνομη εξόρυξη και να αυξήσει τα παγκόσμια αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου.

Τσάβες: Εθνικοποιεί τα ορυχεία χρυσού
Το χρυσό της Βενεζουέλας επαναπατρίζει ο Ούγκο Τσάβες ενώ παράλληλα εθνικοποιεί τα ορυχεία της χώρας σε μια προσπάθεια να σταματήσει την παράνομη εξόρυξη και να αυξήσει τα παγκόσμια αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου.

Σύμφωνα με τους FT, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε πως «δεν θέλουμε πόλεμο με κανένα αλλά θα πρέπει να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας».

Η χώρα σχεδιάζει να μεταφέρει 211 τόνους χρυσού που βρίσκονται στο εξωτερικό, αξίας 11 δισ. δολαρίων, στα θησαυροφυλάκια της κεντρικής τράπεζας στο Καράκας.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή υπαγορεύεται από την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία. Οι τρεις χώρες έχουν δώσει δάνεια στη Βενεζουέλα και θέλουν να γίνει η μεταφορά ώστε να υπάρχει εγγύηση για το συγκεκριμένο δανεισμό.
 
Από την άλλη πλευρά, η χώρα παρότι διαθέτει στα νότια, ορισμένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού στον κόσμο, παλεύει επί δεκαετίες να αναπτύξει την μεταλλευτική της βιομηχανία και να περιορίσει την παράνομη εξόρυξη. Επισήμως η χώρα παράγει περίπου 11 μετρικούς τόνους χρυσού το χρόνο αλλά υπολογίζεται ότι επιπλέον 10 – 11 τόνοι εξορύσσονται παράνομα.

Εθνικοποιώντας τρεις ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα, η μόνη ιδιωτική επιχείρηση στον κλάδο που θα απομείνει θα είναι η ρωσική Rusoro.

Προχωρώντας ωστόσο σε αυτές τις κινήσεις ο Τζάβες αντιμετωπίζει αντιδράσεις. Ο Καναδάς μέσω μηνύσεων διεκδικεί αποζημιώσεις ύψους 2,1 δισ. δολαρίων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v