"Βουτιά" στη Wall- Πτώση 420 μονάδων για Dow

Οι ανησυχίες για νέα παγκόσμια ύφεση προκάλεσαν τριγμούς στη Wall με τον Dow να χάνει τις 11.000 μον. Οι φόβοι για "πάγωμα" στη διατραπεζική αγορά βούλιαξαν τους τραπεζικούς τίτλους. Πτώση 7% για αργό, νέο υψηλό για χρυσό.

Οι ανησυχίες για πάγωμα της διατραπεζικής αγοράς, τα απογοητευτικά στοιχεία ανεργίας, η άνοδος του πληθωρισμού και η βουτιά του δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας σε χαμηλό 2 ετών, οδήγησαν τον αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε απώλειες έως και 5,2%(Νasdaq).

Αναλυτικότερα, οι όποιες ελπίδες για περαιτέρω ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας φαίνεται να εξανεμίζονται μετά από μια σειρά κατώτερων των αναμενόμενων μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 400.000, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο “τσίμπησε” 0,5% για να διαμορφωθεί στο 3,6% σε ετήσια βάση και ο δείκτης μεταποίησης της Philly Fed τον Αύγουστο υποχώρησε σε χαμηλό 2 ετών στις 30,7 μονάδες.

Ωστόσο η είδηση που οδήγησε σε ευρείες απώλειες τη Wall ήρθε από την διατραπεζική αγορά.

Συγκεκριμένα, η πληροφορία ότι ο Lars Frisell, επικεφαλής οικονομολόγος στη Σουηδική αρχή που παρακολουθεί τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, ανέφερε πως βλέπει σημάδια "παγώματος" στη διατραπεζική αγορά, προκάλεσε ισχυρές πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και οι πολιτειακές αρχές έχουν αυξήσει την επιτήρηση στους αμερικανικούς βραχίονες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών ενώ ζητήθηκε από πολλές θυγατρικές, πληροφορίες για το αν έχουν πρόσβαση σε επαρκή κεφάλαια για την καθημερινή τους λειτουργία.

Σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι τραπεζικοί τίτλοι με την Bank of America να υποχωρεί λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης 6,7%, τη Citigroup 7,3% και τη Wells Fargo 5%.

Επιπλέον στο κύμα ρευστοποιήσεων που επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Wall συνέβαλε και η έκθεση της Morgan Stanley στην οποία πέρα ότι αναθεωρούνται προς τα κάτω οι αρχικές της προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη παράλληλα αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη “φλερτάρουν” επικίνδυνα με την ύφεση.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού έπιασε νέο ιστορικό υψηλό πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 1.800 δολ. και συγκεκριμένα στα 1.831 δολ./oz.

Στον αντίποδα η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 7% στα 81,44 δολ. ανά βαρέλι.

Νέα άνοδος στις τιμές των αμερικανικών ομολόγων με τις αποδόσεις να διαμορφώνονται σε νέα ιστορικά χαμηλά και ιδιαίτερα του 10ετούς ομολόγου που πλέον διαπραγματεύεται κάτω από το 2%.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 3,7%, στο 1,06 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 1,9%, στα 22,49 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 3,68%, στις 10.990,58 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 4,46%, στις 1.140,68 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 5,22%, στις 2.380,43 μονάδες.

Βουτιά έως και 6% για τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς δείκτες καθώς μια σειρά από απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα και οι ανησυχίες για πάγωμα στην διατραπεζική αγορά, επανέφεραν τις ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με πτώση 4,49% στις 5.092,23 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με απώλειες 5,85% στις 5.602,80 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 5,48% στις 3.076,11 μονάδες.

Βουτιά και στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου καθώς ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης έκλεισε με πτώση 4,7% στις 8.317,7 μονάδες, στη Λισαβόνα ο PSI σημείωσε απώλειες 4,12% στις 6.030,57 μονάδες και στο Μιλάνο ο δείκτης MIB έκλεισε χαμηλότερα 6,14% στις 14.970,40 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v