Σε εμπόλεμη ζώνη οι διεθνείς αγορές

Τριγμοί στη Wall, με τον Dow να χάνει έως 500 μονάδες, εν μέσω ανησυχιών για νέα παγκόσμια ύφεση. Πιέσεις σε τράπεζες, φόβοι για πάγωμα στη διατραπεζική. Ράλι για χρυσό και αμερικανικά ομόλογα. Βουτιά και στις ευρωαγορές.

Επιστρέφει η αναστάτωση στη Wall με σημαντικές απώλειες σε όλους τους δείκτες, καθώς αμφισβητείται όλο και περισσότερο η προοπτική ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και η κρίση χρεών στην ευρωζώνης επανέρχεται σε «πρώτο πλάνο» για την επενδυτική ψυχολογία.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 3,51% στις 11.009 μονάδες, ο S&P 4,03% στις 1.146 μονάδες, και ο Nasdaq 4,29% στις 2.403 μονάδες.

Στην χθεσινή συνεδρίαση, οι δείκτες S&P 500 και Dow απεκόμισαν ήπια κέρδη, ενώ οι προειδοποιήσεις της Dell για τα έσοδα 2012 συνέβαλαν στο αρνητικό κλέισιμο του Nasdaq.

Ωστόσο, μετά την αντίδραση των χρηματιστηρίων στο "ξεπούλημα" που προκάλεσε η υποβάθμιση των ΗΠΑ, μια σειρά από αρνητικές ειδήσεις επανέφεραν τους φόβους για μια νέα παγκόσμια ύφεση και οδήγησαν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια των ομολόγων και του χρυσού.

Η Morgan Stanley δημοσίευσε την Πέμπτη έκθεση στην οποία αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη και εκτιμά ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη “φλερτάρουν” επικίνδυνα με την ύφεση. Συγκεκριμένα, ο διεθνής επενδυτικός οίκος προβλέπει πως το διεθνές ΑΕΠ θα αυξηθεί 3,9% το 2011 και 3,8% το 2012, χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 4,2% και 4,5% αντιστοίχως.

Από το σημερινό στατιστικό μέτωπο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,5% σε σχέση με τον Ιούνιο και 3,6% στο 12μηνο, ενώ ο εβδομαδιαίος αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 9.000 στους 408.000 κατά την περασμένη εβδομάδα.

Ελέυθερη πτώση κατέγραψε ο επιχειρηματικός δείκτης Philly Fed, ο οποίος έπεσε τον Αύγουστο στις 30,7 μονάδες από 3,2 μονάδες τον Ιούλιο, στα χαμηλότερα επίπεδα τα τελευταία δύο χρόνια.

Ενώ η Εθνική Ένωση Μεσιτών ανακοίνωσε πτώση στις πωλήσεις κατοικιών τον Ιούλιο κατά 3,5%, πολύ χειρότερα από τις προβλέψεις της αγοράς για αύξηση 2%.

Οι αρνητικές ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας οδήγησαν τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων. Το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς υποχώρησε στο 2,02%

Την ίδια ώρα ο χρυσός σημείωσε την Πέμπτη νέο ιστορικό ρεκόρ στα 1,829 δολάρια η ουγγιά.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της NetApp αντιδρά με απώλειες στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων που δεν ικανοποίησαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στο «χορό» των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου που ανακοινώνονται σήμερα, συμμετέχουν επίσης η JDS Uniphase, η Sears Holdings, η Ross Stores και η εταιρία τροφίμων J.M. Smucker καθώς και η Hewlett-Packard μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης..

Η είδηση ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Fed, καθώς και πολιτειακές αρχές, αυξάνουν την επιτήρηση στους αμερικανικούς βραχίονες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών κι έχουν ζητήσει από πολλές θυγατρικές πληροφορίες για το αν έχουν πρόσβαση σε επαρκή κεφάλαια για την καθημερινή τους λειτουργία, αύξησε τις πιέσεις στις τράπεζες.

Οι πιέσεις στις τράπεζες εντάθηκαν όταν ο Lars Frisell επικεφαλής οικονομολόγος στη Σουηδική αρχή που παρακολουθεί τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, ανέφερε πως βλέπει η σημάδια "παγώματος" στη διατραπεζική αγορά. Σχεδόν ταυτόχρονα η WSJ υποστήριξε πως οι αρχές στις ΗΠΑ παρακολουθούν τις αμερικανικές θυγατρικές ευρωπαϊκών τραπεζών προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Στις ΗΠΑ το Libor-OIS spread το οποίο ουσιαστικά δείχνει την προθυμία των τραπεζών να προχωρούν σε μεταξύ τους δανεισμό, έφτασε τις 20 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα του S&P υποχωρούν στην αρχή της συνεδρίασης σχεδόν 3%. Νωρίτερα στις τράπεζες της ευρωζώνης καταγράφηκαν διψήφια ποσοστά υποχώρησης για τίτλους όπως οι Dexia, Barclay's, Societe Generale. Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν και στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον Nikkei στην Ιαπωνία να κλείνει με πτώση 1,25% στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 15 Μαρτίου.

Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να υποχωρούν εξαιτίας των φόβων παγκόσμιας επιβράδυνσης, με το συμβόλαιο στο Nymex να χάνει 1,28 δολ. στα 86,30 δολ. ανά βαρέλι, ενώ ο χρυσός συνεχίζει να απολαμβάνει καθεστώς επενδυτικού «καταφυγίου» και εκτινάσσεται σε νέο επίπεδο ρεκόρ στα 1.818 δολ. ανά ουγκιά.

Βουτιά σημείωσαν οι ευρωαγορές. Ο δείκτης FTSE κατέγραψε πτώση 4,49% στις 5.092 μονάδες, ο CAC 5,48% στις 3.076 και ο DΑΧ 5,82% στις 5.603 μονάδες.

Η απαισιοδοξία για την κατάσταση της ευρωζώνης οδήγησε τους επενδυτές στην ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, έφτασε την Πέμπτη στο ιστορικό χαμηλό του 2,066%, ενώ η απόδοση του 2ετούς έπεσε στο 0,498%, το χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v