Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Σπριντ" πετρελαϊκών για επιστροφή στην Λιβύη

Η μεγαλύτερη ξένη πετρελαϊκή στην Λιβύη, η ιταλική Eni, αναμένεται να «καθοδηγήσει» τον αγώνα δρόμου για την επιστροφή στην Λιβύη, με νέους παίκτες έτοιμους να ανταγωνιστούν τις καθιερωμένες εταιρίες.

Σπριντ πετρελαϊκών για επιστροφή στην Λιβύη
Η μεγαλύτερη ξένη πετρελαϊκή στην Λιβύη, η ιταλική Eni, αναμένεται να «καθοδηγήσει» τον αγώνα δρόμου για την επιστροφή στην Λιβύη, καθώς το καθεστώς Καντάφι φτάνει στο τέλος του και οι δυνάμεις των ανταρτών καταλαμβάνουν αυτές τις ώρες την πρωτεύουσα, Τρίπολι.

Η πτώση του Καντάφι θα ξανανοίξει τις διόδους προς τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα της Αφρικής, με νέους παίκτες, όπως η εθνική πετρελαϊκή του Κατάρ και ο οίκος εμπορίας Vitol, να είναι έτοιμοι να ανταγωνιστούν τις καθιερωμένες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρίες.

Οι μετοχές της Eni, της αυστριακής OMV και της γαλλικής Total ενισχύονται 3-5% -μολονότι η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2 δολάρια- μπροστά την προοπτική αποκατάστασης της λιβυικής παραγωγής.

Η Λιβύη, μέλος του OPEC, προσέφερε περίπου το 2% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου ή περίπου 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως πριν τον πόλεμο και έχει την δυνατότητα διατήρησης της παραγωγής της σε αυτά τα επίπεδα επί 80 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v