Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέταρτη εβδομάδα απωλειών στη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις στη Wall σε μια συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων υπό τον φόβο μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης. Εβδομαδιαία πτώση άνω του 4% για τους δείκτες. "Βουτιά" 20% για HP. Νέο ιστορικό υψηλό για το χρυσό.

Ισχυρές πιέσεις στη Wall σε μια συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων υπό τον φόβο μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης. Βουτιά 20% για Hewlett-Packard. Νέο ιστορικό υψηλό για το χρυσό.

Εβδομαδιαία πτώση 4% για τον Dow Jones, 4,7% για τον S&P και 6,6% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας μετά την νέα υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης από την JP Morgan και την προειδοποίηση του οίκου ότι είναι σαφώς ενισχυμένοι οι κίνδυνοι ύφεσης στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, αν και οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη γ΄ τριμήνου παραμένουν «ελαφρώς χειρότερες» μόνο σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, για το δ΄τρίμηνο οι εκτιμήσεις έχουν μειωθεί κάθετα στο 1% έναντι 2,5% προηγουμένως.

Επιπλέον, οι φόβοι ότι μια νέα ύφεση θα παρατείνει την διόρθωση, ενισχύθηκαν σήμερα, όταν η Deutsche Bank υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κίνας.

Στην έναρξη της συνεδρίασης οι δείκτες κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος σε συνέχεια των ισχυρών ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν την προηγούμενη μέρα στη Wall με τον Dow να υποχωρεί έως και 500 μονάδες για να κλείσει με πτώση 3,7%.

Ωστόσο αργότερα οι αγοραστές επανήλθαν στην Wall με αφορμή τις χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών, με το επενδυτικό ενδιαφέρον όμως γρήγορα να εξανεμίζεται υπό το βάρος των ανησυχιών για νέα ύφεση στις διεθνείς αγορές.

Στο εταιρικό μέτωπο ο τίτλος της Hewlett- Packard σημείωνε «βουτιά» σχεδόν 20% λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της Autonomy Corp. έναντι 10,3 δισ. δολαρίων. Το αντίτιμο θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό με τους αναλυτές πλέον να αναρωτιούνται αν η εν λόγω συμφωνία θα προσφέρει στην Hewlett- Packard έστω μακροπρόθεσμα τα ανάλογα κέρδη. Σημειώνεται ότι ο τίτλος του τεχνολογικού ομίλου διαπραγματεύεται σε χαμηλό 6 ετών στα 23,63 δολ.

Παράλληλα η Bank of America ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην περικοπή 3.500 θέσεων εργασίας έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Κέρδη 5% για τον τίτλο της Dell μετά την αναβάθμιση των προοπτικών κερδοφορίας από την Needham & Co. η οποία όπως σημειώνει σε έκθεσή της, αναμένει ο εν λόγω όμιλος να ευνοηθεί από την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά για την Hewlett- Packard.

Επιπλέον οι εισηγμένες εταιρίες στο δείκτη S&P έχουν ανακοινώσει έως σήμερα αύξηση 12% στην κερδοφορία τους, σύμφωνα με την Thomson Reuters.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της ConvergEx, Anthony Conroy, “τα εταιρικά θεμελιώδη στοιχεία των εισηγμένων είναι παραπάνω από ικανοποιητικά αλλά οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας σε διεθνές επίπεδο κάνει τους επενδυτές ιδιαίτερα νευρικούς”.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού έπιασε νέο ιστορικό υψηλό στα 1.852 δολ./oz ενώ η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε οριακά 0,2% στα 82,20 δολ. ανά βαρέλιμ σημειώνοντας εβδομαδιαίες απώλειες 3,7%.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 1,9%, στο 1,01 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 1,8%, στα 22,30 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 1,57%, στις 10.817,65 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 1,5%, στις 1.123,53 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 1,62%, στις 2.341,84 μονάδες.

Επέστρεψαν στις χρηματιστηριακές αγορές οι ανησυχίες για ενδεχόμενη παγκόσμια ύφεση με τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 6,1% και να τερματίζει σε χαμηλό 2 ετών.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με πτώση 1,01% στις 5.040,76 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με απώλειες 2,19% στις 5.480,00 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 1,92% στις 3.016,99 μονάδες.

Βουτιά και στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου καθώς ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης έκλεισε με πτώση 2,11% στις 8.141,9 μονάδες, στη Λισαβόνα ο PSI σημείωσε απώλειες 0,3% στις 6.012,69 μονάδες και στο Μιλάνο ο δείκτης MIB έκλεισε χαμηλότερα 2,46% στις 14.602,30 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v