Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το λιβυκό πετρέλαιο... στηρίζει την Wall Street

Θετική αντίδραση μετά από 4 πτωτικές εβδομάδες καταγράφει η Wall, αν και η νευρικότητα δεν "λείπει" από τις συναλλαγές. Κέρδη στον πετρελαϊκό κλάδο λόγω Λιβύης. Μεταβλητότητα στις ευρωαγορές με ήπια θετικό κλείσιμο.

Θετική αντίδραση μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, καταγράφουν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τον πετρελαϊκό κλάδο λόγω Λιβύης.

Οι ελπίδες «τονωτικού» μηνύματος από την ετήσια σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών του πλανήτη στις ΗΠΑ, υποστηρίζουν την επενδυτική ψυχολογία.

Ωστόσο, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να λειτουργεί ως «βαρίδι» και συγκρατεί τις διαθέσεις ανάκαμψης, με την J.P. Morgan Chase, την American Express και την Travelers να συγκρατούν τον δείκτη Dow.

Αυτή την ώρα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,58% στις 10.880 μονάδες, ο δείκτης S&P 0,33%στις 1.127 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,44% στις 2.352 μονάδες.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι ισοβαθμούν περίπου στο New York Stock Exchange, όπου 334 εκατομμύρια μετοχές αλλάζουν χέρια στις πρωινές συναλλαγές.

Η Wall Street έκλεισε την Παρασκευή με πτώση 4,7% στην εβδομάδα (για τον δείκτη S&P 500) και με απώλειες επί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες (-13% από τις αρχές Αυγούστου), στον απόηχο της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας και της συνέχισης της κρίσης χρεών στην ευρωζώνης.

Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου –κατά 1,5 σχεδόν δολ. στα 107 δολ. για την ποικιλία Brent- καθώς το καθεστώς Καντάφι καταρρέει στην Λιβύη και δημιουργεί προοπτική αποκατάστασης της πετρελαϊκής παραγωγής, δημιουργεί ευνοϊκές προοπτικές για τις ελπίδες οικονομικής ανάπτυξης καθώς και για τα κέρδη των μεγάλων πετρελαϊκών επιχειρήσεων.

Το κορυφαίο προγραμματισμένο γεγονός της εβδομάδας είναι πάντως η συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών των ΗΠΑ και των διεθνών κεντρικών τραπεζιτών, στο Τζάκσον Χόλ, για το ετήσιο συνέδριο που οργανώνει η Federal Reserve Bank του Κάνσας Σίτυ.

Στο κορύφωμα των συναντήσεων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή η ομιλία του διοικητή της Fed, κ. Ben Bernanke, ο οποίος στο ίδιο συνέδριο πέρσι, άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει 2ο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, το QE2. Πολλοί αναλυτές ελπίζουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα δώσει ενδείξεις για παροχή περαιτέρω ρευστότητας με QE3.

Πάντως οι κρίσεις χρεών σε ΗΠΑ και Ευρώπη συνεχίζουν να «στοιχειώνουν» την επενδυτική ψυχολογία και «υπόσχονται» αρκετή μεταβλητότητα και αυτή την εβδομάδα.

Πραγματικά, παρά τα κέρδη σε πετρελαϊκούς και τραπεζικούς κλάδους, η μεταβλητότητα χαρακτήρισε και την σημερινή συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που τελικώς έκλεισαν με ήπια θετική εμφάνιση.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 1,08% στις 5.095,30 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,11% στις 5.473,78 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 1,14% στις 3.051,36 μονάδες.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο των ΗΠΑ, η Lowe’s αντιδρά με άνοδο στην έγκριση επαναγοράς έως 5 δισ. δολ. σε κοινές μετοχές.

Με κέρδη αντιδρά και η μετοχή της Verizon Communications στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της εισηγμένης και του εργατικού συνδικάτου των 45.000 εργαζομένων της και την αποτροπή απεργίας.

Η μετοχή της Alcoa εκτινάσσεται 5% μετά την αναβάθμισή της από την Davenport & Co.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v