Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγνοείται ο Συνταγματάρχης Καντάφι

Το μεγαλύτερο μέρος της Τρίπολης έχει περάσει στα χέρια των ανταρτών, οι οποίοι απέκτησαν τον έλεγχο της κρατικής τηλεόρασης. Μάχες γύρω από το κτιριακό συγκρότημα του Καντάφι, ο οποίος αγνοείται. Στηρίζει αντάρτες η Δύση.

Αγνοείται ο Συνταγματάρχης Καντάφι
Οι αντάρτες έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Τρίπολης, ενώ σημειώνονται σκληρές μάχες στο κέντρο της πόλης και γύρω από το κτιριακό συγκρότημα του Μουαμάρ Καντάφι, η τύχη του οποίου αγνοείται.

Οι αντάρτες εισέβαλαν στην πόλη το βράδυ της Κυριακής από πολλά διαφορετικά σημεία και συνάντησαν μικρή αντίσταση. Λίγη ώρα αργότερα υποστηρικτές των ανταρτών συγκεντρώθηκαν στην Πράσινη Πλατεία, σημείο όπου παλιότερα γίνονταν οι συναντήσεις των οπαδών του Λίβυου ηγέτη, φώναξαν συνθήματα κατά του Καντάφι και κατέβασαν τις πράσινες σημαίες του καθεστώτος.

Όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων, οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν μόνο το 15-20% της πρωτεύουσας, ενώ οι αντάρτες έχουν φτάσει στην καρδιά της πόλης και προσπαθούν να καταλάβουν το κτιριακό συγκρότημα του Καντάφι.

Στα χέρια των ανταρτών πέρασε τη Δευτέρα και η κρατική τηλεόραση της Λιβύης. "Οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, αφού σκότωσαν τους στρατιώτες που το περιφρουρούσαν. Τώρα έχουν τον έλεγχο του" δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών. 

Λίγη ώρα αργότερα το τηλεοτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι οι αντάρτες έχουν καταλάβει το αεροδρόμια της Τρίπολης. 

Εν τω μεταξύ ομάδες στρατιωτών του Καντάφι πραγματοποιούν σποραδικές επιθέσεις στους δρόμους της πόλης. Σύμφωνα με ανταποκριτές του Reuters, δυνάμεις των ανταρτών κυνηγούν ελεύθερους σκοπευτές στις οροφές των σπιτιών, ενώ σποραδικοί πυροβολισμοί και βομβαρδισμοί έχουν κρατήσει τους πολίτες μακριά από τους δρόμους.

"Υπάρχουν ακόμα κάποιες δυνάμεις του Καντάφι που αντιστέκονται. Και οι αντικαθεστωτικοί πρέπει να κάνουν μια τελευταία επίθεση στο Bab al-Aziziyah" μετέδωσε ανταποκριτής του Al-Jazeera.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει που ακριβώς βρίσκεται ο Μουαμάρ Καντάφι. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Μετάβασης, Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ, ανέφερε ότι κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται ο Μουαμάρ Καντάφι. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζουπέ, δήλωσε ότι το Παρίσι δεν γνωρίζει που βρίσκεται ο Λίβυος ηγέτης, ενώ άγνοια εξέφρασε και το Λονδίνο.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Καντάφι πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου, όταν συνάντησε τον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού. Από τότε, ο Καντάφι επικοινωνεί με τους οπαδούς του μόνο μέσα από ηχογραφημένα μηνύματα. Παρά το γεγονός ότι το βράδυ της Κυριακής ο Καντάφι δήλωσε σε ηχογραφημένο μήνυμα ότι είναι ακόμα στην Τρίπολη και ότι θα μείνει με τους οπαδούς του ως το τέλος, πολλοί πιστεύουν ότι έχει εγκαταλείψει την Τρίπολη και ίσως και τη Λιβυή.

Σύμφωνα με το Reuters, αν έχει εγκαταλείψει την Τρίπολη, το πιθανότερο είναι να βρίσκεται στην Σίρτη, την γενέτειρα του. Αν έχει εγκαταλείψει τη Λιβυή, ο πιο πιθανός προορισμός είναι αυτός της Βενεζουέλας, του φίλου του Ούγκο Τσάβεζ.

Ο Λευκός Οίκος πάντως, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο Καντάφι έχει φύγει από την Τρίπολη.

Εν τω μεταξύ, τρεις γιοι του Καντάφι έχουν συλληφθεί. . Τη σύλληψη του ενός εκ των γιων του Καντάφι, του Σαΐφ αλ-Ισλάμ, ανακοίνωσε ο Λουίς Μορένο-Οκάμπο, εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λιβύη. "Έλαβα εμπιστευτικές πληροφορίες ότι έχει συλληφθεί", δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως "ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα μεταφερθεί στη Χάγη για να δικαστεί".

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου των ανταρτών Αμπντούλ Τζαλίλ, ξεκαθάρισε ότι δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ηγεσία των ανταρτών και το Διεθνές Δικαστήριο για την παράδοση του Σαΐφ αλ-Ισλάμ. 

Ενώ σύμφωνα με το Al Jazeera, ο γιός του Καντάφι, Μοχάμεντ, ένας από τους τρεις γιούς που είχαν συλληφθεί, κατάφερε να δραπετεύσει, ύστερα από επίθεση στρατιωτών στο σπίτι όπου κρατούνταν.

Η διεθνής αντίδραση

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάλεσε τον Μουαμάρ Καντάφι να εγκαταλείψει την ανώφελη αντίσταση, ενώ ζήτησε από τους αντάρτες να μην παρασυρθούν σε βεντέτα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, δήλωσε ότι θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες έτσι και δεν παραδοθεί σύντομα ο Καντάφι.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Μετάβασης να διατηρήσει την τάξη και να μην επιδιώξει αντίποινα μετά την κατάληψη της Τρίπολης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Άλιστερ Μπερτ, απηύθυνε έκκληση στον Μουαμάρ Καντάφι να κατέβει από την εξουσία.

Η Γαλλία δήλωσε ότι θέλει να πραγματοποιηθεί διεθνής σύνοδος ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, ώστε να σχεδιαστεί ένας χάρτης για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. "Προτείνουμε μία έκακτη συνάντηση της ομάδας επαφής στο υψηλότερο επίπεδο την επόμενη εβδομάδα, ώστε να υπάρξει ένα σχέδιο δράσης για τις λιβυκές αρχές", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, κ. Αλέν Ζουπέ. Ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, κάλεσε τους υποστηρικτές του Καντάφι να παραδώσουν τα όπλα τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μοχάμεντ ελ – Οράμπι, ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει το Συμβούλιο Εθνικής Μετάβασης της Λιβύης.

Το καθεστώς του Συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται στο σημείο μη επιστροφής και ο Λίβυος τύραννος πρέπει να φύγει, για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Ομπάμα κάλεσε επίσης τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι εισήλθαν χθες Κυριακή στην Τρίπολη, να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουν τους θεσμούς του κράτους και να προχωρήσουν στη Δημοκρατία.

Ο κ. Ομπάμα επισήμανε πως οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει το Συμβούλιο Εθνικής Μετάβασης, ηγετικό όργανο των αντικαθεστωτικών, ως τη νόμιμη κυβέρνηση και τόνισε πως "αυτήν την ιστορική και αποφασιστική ώρα το συμβούλιο πρέπει να δείξει το απαραίτητο κύρος, για να οδηγήσει τη χώρα σε μετάβαση στην οποία θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα του λαού της Λιβύης".

Το ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να προστατευτούν οι πολίτες και θα υποστηρίξει ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή των Λίβυων.

"Αυτό που θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να ενδυναμώνουμε την εντολή που έχουν τα Ηνωμένα Έθνη να προστατέψουν τους πολίτες", ανέφερε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ. "Όλες οι πλευρές αυτής της σύγκρουσης έχουν ξεκάθαρη ευθύνη να προστατέψουν τον άμαχο πληθυσμό", συνέχισε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, η οποία τόνισε ακόμα πως η μετάβαση της εξουσίας στη Λιβύη πρέπει να γίνει με ειρηνικό τρόπο.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Άντριου Φογκ Ρασμούσεν, δήλωσε πως "το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τους πολίτες της Λιβύης αλλά και με τα μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, τα οποία έχουν τεράστια ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει", ενώ τόνισε πως μόνο με τη συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί ειρηνική και άμεση μετάβαση εξουσίας στη Λιβύη.

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης θα οργανώσει τη Δευτέρα έκτακτη συνάντηση για τον πόλεμο στη Λιβύη, σύμφωνα με το AFP. Βασικός στόχος της συνάντησης θα είναι η εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v