Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στο νήμα για τη Wall Street

Οριακή άνοδος στη Wall σε μια συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων. Νέες ισχυρές τραπεζικές πιέσεις με την BofA να υποχωρεί 8%. Κάτω από το $1 το δικαίωμα της ΕΤΕ. Ολοταχώς για τα 1.900 δολάρια ο χρυσός.

Οριακή άνοδος στη Wall σε μια συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων. Νέες ισχυρές τραπεζικές πιέσεις με την BofA να υποχωρεί 8%. Κάτω από το $1 το δικαίωμα της ΕΤΕ. Ολοταχώς για τα 1.900 δολάρια ο χρυσός.

Οι προσδοκίες για ένα ισχυρό μήνυμα τόνωσης της αγοράς από το συνέδριο των Κεντρικών Τραπεζιτών την Παρασκευή στις ΗΠΑ και οι προοπτικές αποκατάστασης της πετρελαϊκής παραγωγής από την διαφαινόμενη κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη, οδήγησαν σε άνοδο τους δείκτες στη Wall Street.

Συγκεκριμένα στη συνάντηση των διεθνών κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ του Κάνσας Σίτυ, οι αναλυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία του προέδρου της Fed, B. Bernanke από την οποία προσδοκούν να δοθούν σαφής ενδείξεις –όπως αντίστοιχα είχε συμβεί και πέρυσι- για την ενδεχόμενη πρόθεση της Fed να προχωρήσει σε τρίτο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες οι αναλυτές αναμένουν να αλλάξει ριζικά το κλίμα στη Wall Street.

Επιπλέον καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη καθώς η τύχη του Καντάφι αγνοείται, οι δύο γιοι του έχουν συλληφθεί και οι αντικαθεστωτικοί πλέον δηλώνουν ανοιχτά ότι η εποχή Καντάφι έχει τελειώσει.

Η επερχόμενη νίκη των αντικαθεστωτικών αναμένεται σταδιακά να αποκαταστήσει την πετρελαϊκή παραγωγή όχι μόνο στη χώρα αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Ωστόσο παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την κρίση χρέους σε ΗΠΑ και Ευρώπη καθώς για άλλη μια μέρα παρατηρήθηκε έντονη μεταβλητότητα, ιδιαίτερα προς το μέσο αλλά και προς το τέλος της συνεδρίασης όπου οι δείκτες της Wall γύρισαν σε αρνητικό έδαφος με πρωταγωνιστές των απωλειών τους τραπεζικούς τίτλους.

Πτώση 7,9% για την μετοχή της Bank of America, 5,5% για την Goldman Sachs και 2,8% για την Citigroup.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η Delta Air Lines σχεδιάζει να παραγγείλει εκατό νέα Boeing 737 της τάξεως των 8,5 δισ. δολαρίων προκειμένου να ανανεώσει τον αεροπορικό της στόλο. Κέρδη 0,2% για την μετοχή του αεροπορικού ομίλου.

Αντίστοιχα κέρδη 1% και για τον τίτλο της Lowe’s μετά την έγκριση επαναγοράς μετοχών έως 5 δισ. δολ. από την διοίκηση.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 2,2% στα 1.893 δολ./oz, σε νέο ιστορικό υψηλό και λίγο κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 1.900 δολ. Άνοδος και για την τιμή του πετρελαίου στα 84,23 δολ. ανά βαρέλι.

Άνοδος για τις τιμές των αμερικανικών ομολόγων με τις αποδόσεις να ανακάμπτουν από τα ιστορικά χαμηλά τους –πάνω από 2% το 10ετές- καθώς οι ελπίδες για ένα νέο πακέτο στήριξης στην οικονομία των ΗΠΑ έστρεψε το ενδιαφέρον των επενδυτών σε μετοχικούς τίτλους.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 6,8%, στα 0,95 σεντς και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 2,9%, στα 21,65 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 0,34%, στις 10.854,50 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,03%, στις 1.123,82 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,15%, στις 2.351,38 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η μεταβλητότητα χαρακτήρισε και την σημερινή συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που τελικώς έκλεισαν με ήπια θετική εμφάνιση.

Ο δείκτης FTSE του Λονδίνου, έκλεισε με άνοδο 1,08% στις 5.095,30 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη με πτώση 0,11% στις 5.473,78 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι με κέρδη 1,14% στις 3.051,36 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v