Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραιτήθηκε από CEO της Apple ο Steve Jobs

Την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Apple υπέβαλε την Τετάρτη ο κ. Steve Jobs, παραδίδοντας τα ηνία της εταιρίας στο δεξί του χέρι, κ. Tim Cook.

Παραιτήθηκε από CEO της Apple ο Steve Jobs
Την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Apple υπέβαλε την Τετάρτη ο κ. Steve Jobs, παραδίδοντας τα ηνία της εταιρίας στο δεξί του χέρι, κ. Tim Cook. Ο κ. Jobs δήλωσε πως δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και αυτό προκάλεσε ανησυχίες για μεγαλύτερη επιδείνωση της υγείας του.

Ο κ. Jobs, ο οποίος έφερε την επανάσταση στον τεχνολογικό τομέα με το iPhone και το iPad, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θεωρείται η καρδιά μιας εταιρίας η οποία για λίγο διάστημα αυτόν τον μήνα ήταν εκείνη με τη μεγαλύτερη αξία στην Αμερική.

Ο κ. Jobs θα παραμείνει στην Apple υπό την ιδιότητα του προέδρου της, όπως ανέφερε ο ίδιος στην επιστολή παραίτησής του.

Η παραίτησή του σηματοδοτεί τέλος εποχής για την Apple.

Ο κ. Jobs, ο οποίος είχε παρατήσει το κολέγιο, ξεκίνησε την Apple Computer με τον φίλο του Steve Wozniak στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Η εταιρία σύντομα παρουσίασε τον υπολογιστή Apple 1. Όμως, το Apple II ήταν αυτό που έγινε τεράστια επιτυχία και κατέστησε την εταιρία σημαντικό παίκτη στην αναπτυσσόμενη τότε βιομηχανία των προσωπικών υπολογισμών, η οποία οδήγησε στη δημόσια εγγραφή του 1980 που έκανε τον κ. Jobs πολυεκατομμυριούχο.

Παρά τη συνεπαγόμενη επιτυχία του Mac, η σχέση του κ. Jobs με τη διοίκηση της εταιρίας άρχισε να χαλάει. Η εταιρία αφαίρεσε τις περισσότερες δικαιοδοσίες του και το 1985 τον απέλυσε.

Η τύχη της Apple μετά την απόλυσή του δεν ήταν καλή. Ωστόσο, η εξαγορά το 1997 της NeXT -εταιρίας υπολογιστών που ίδρυσε ο κ. Jobs μετά την αποχώρησή του από την Apple- τον έφερε πίσω στο προσκήνιο. Αργότερα, την ίδια χρονιά, έγινε ενδιάμεσος CEO και το 2000 η εταιρία αφαίρεσε τη λέξη ενδιάμεσος από τον τίτλο του.

Αυτό, όμως, που τον έκανε μύθο στην Ιστορία της σύγχρονης τεχνολογίας ήταν το iPhone, το 2007. Δύο χρόνια πριν κυκλοφορήσει το gadget που θα άλλαζε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος έχει πρόσβαση και χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο, ο κ. Jobs μιλούσε για το πώς η αίσθηση της θνησιμότητας αποτέλεσε τον βασικό οδηγό γι’ αυτό το όραμα.

"Το να θυμάμαι ότι σύντομα θα πεθάνω είναι το σημαντικότερο μέσο που είχα ποτέ να με βοηθήσει να κάνω τις μεγάλες επιλογές στη ζωή", είχε πει κατά τη διάρκεια τελετής στο Stanford το 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v