Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση πλούσια σε συγκινήσεις στην Wall

Η εγχώρια ανεργία και οι φήμες που "βούλιαξαν" 2% τον DAX, πίεσαν στα κόκκινα την Wall, σε μια συνεδρίαση πλούσια σε συγκινήσεις, μετά την έξοδο Jobs από την Apple και την είσοδο Buffett στην Bank of America.

Η αύξηση στους νέους ανέργους και οι φήμες που «βούλιαξαν» ως 2,5% τον γερμανικό DAX πίεσαν στα κόκκινα τους βασικούς δείκτες της Wall Street, σε μια συνεδρίαση πλούσια σε συγκινήσεις, μετά την έξοδο του Steve Jobs από τον τεχνολογικό κολοσσό Apple και την είσοδο του μεγαλοεπενδυτή Warren Buffett στην Bank of America.

Ο δείκτης Dow Jones αυτή την ώρα υποχωρεί 1,23% στις 11.179 μονάδες, ο S&P 1,36% στις 1161 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,4% στις 2.432 μονάδες.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο άνοιξε με σημαντικά κέρδη, αντιδρώντας στην είδηση της επένδυσης στην BofA, που ανακοινώθηκε λίγη ώρα πριν το καμπανάκι. Η Bank of America ανακοίνωσε ότι η Berkshire Hathaway, το επενδυτικό «όχημα» του «γκουρού» των επενδύσεων, Warren Buffett, θα επενδύσει 5 δισ. δολ. στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Η μετοχή της BofA, που έχει υποστεί «σφυροκόπημα» τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας φόβων για την κεφαλαιακή της επάρκειας, εκτινάσσεται κοντά 24% μετά την είδηση. Ο τίτλος της Citigroup ακολουθησε με άνοδο 8,9% και της Morgan Stanley με ανάλογα κέρδη.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Apple υποχωρεί 2% μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Steve Jobs, από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της επιτυχημένης επιχείρησης.

Ο τίτλος πιέζεται, καθώς οι αναλυτές προσπαθούν να «αποτιμήσουν» την επιχείρηση χωρίς τον κ. Jobs, ο οποίος μεταμόρφωσε την επιχείρηση και την οδήγησε στην δεύτερη μεγαλύτερη αξία μεταξύ των επιχειρήσεων του πλανήτη, μετά την Exxon Mobil.

Η J.P. Morgan επιβεβαίωσε νωρίτερα την σύσταση «overweight» για την μετοχή της Apple.

Όλα τα βλέμματα στην Wall Street είναι στραμμένα στο μεγάλο γεγονός της εβδομάδας, το κλείσιμο του ετήσιου διεθνούς συμποσίου κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ, αύριο Παρασκευή.

Αν και μέχρι πρόσφατα επικρατούσαν ελπίδες ότι κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο διεθνές συνέδριο, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, κ. Bernanke θα αναγγείλει νέο κύκλο παροχής ρευστότητας στις αγορές, οι επενδυτές εμφανίζονται πλέον πιο επιφυλακτικοί και πολλοί εξ αυτών δεν περιμένουν πολλές εξελίξεις, πέρα από μια φραστική στήριξη.

Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές ειδήσεις, η Big Lots ανακοίνωσε μείωση κερδών 8,2%.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε ελαφρώς κατά 5.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο αριθμός των αιτήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, διαμορφώθηκε στις 417.000.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ποικίλες φήμες που κυκλοφόρησαν μια ώρα περίπου πριν το κλείσιμο, ανέτρεψαν το θετικό κλίμα που επικρατούσε μέχρι εκείνη την ώρα και προκάλεσαν ξαφνική πτώση άνω του 2% στην αγορά της Φρανκφούρτης.

Οι φήμες αφορούσαν αφενός την πρόθεση της Γερμανίας να προχωρήσει σε καθολική απαγόρευση του short selling μετοχών και αφετέρου μια επικείμενη υποβάθμιση της γερμανικής οικονομίας.

Αν και διαψεύστηκαν και οι δύο φήμες, οι πιέσεις παρέμειναν και ο FTSE έκλεισε με πτώση 1,44% στις 5.131,10 μονάδες, ο DAX με πτώση 1,71% στις 5.584,14 μονάδες, ενώ ο CAC 0,65% χαμηλότερα στις 3.119,00 μονάδες.

Σε υψηλότερα επίπεδα έκλεισαν τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, αντλώντας στήριξη από το τρίτο συνεχόμενο θετικό κλείσιμο της Wall Street χθες το βράδυ.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του χρυσού παραμένει ιδιαίτερα πιεσμένο και χάνει 35 δολάρια στα 1.721 δολ. ανά ουγκιά, έχοντας χθες βουλιάξει κατά 100 δολάρια και πλέον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v