Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίνι-ράλι στην Wall μετά τον Bernanke

Η ομιλία Bernanke στο Τζάκσον Χολ, αν και δεν περιείχε υπόσχεση άμεσων μέτρων ρευστότητας, έχει θετική υποδοχή στην Wall. Εντονες διακυμάνσεις ασφαλιστικών, ενεργειακών ενόψει του τυφώνα Ιρένε.

Η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ στο Τζάκσον Χολ, αν και δεν περιείχε υπόσχεση άμεσων μέτρων ρευστότητας, έχει θετική υποδοχή στο αμερικανικό χρηματιστήριο και ωθεί τους βασικούς δείκτες υψηλότερα, μετά την αρχική αρνητική αντίδραση.

Όπως υποψιάζονταν πολλοί παρατηρητές, ο κ. Ben Bernanke δεν έδωσε στις αγορές την υπόσχεση νέου κύκλου παροχής ρευστότητας και τα χρηματιστήρια αντέδρασαν με αρχικές απώλειες στις εξελίξεις.

Οι δηλώσεις όμως του κ. Bernanke ότι η Fed πιθανόν να δράσει στην τακτική συνεδρίαση Σεπτεμβρίου της κεντρικής τράπεζας, με νέα μέτρα χαλάρωσης της πιστωτικής πολιτικής, εάν διαγνώσει περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας, ενθάρρυναν τους επενδυτές.

Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, η τελική θετική αντίδραση οφείλεται στο ότι, αν ο κ. Bernanke ανήγγειλε 3ο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης, θα σήμαινε ότι τα πράγματα στην αμερικανική οικονομία είναι πολύ χειρότερα από όσο εκτιμάται.

Το αποτέλεσμα είναι, μετά από αρχική πτωτική αντίδραση σχεδόν 2%, o δείκτης Dow Jones να ενισχύεται αυτή την ώρα 1,43% στις 11.309 μονάδες, ο S&P να κερδίζει 1,69% στις 1.178 μονάδες, ο Nasdaq 2,42% στις 2.478 μονάδες.

Τρεις μετοχές ενισχύονται για κάθε μια που υποχωρεί στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώνεται το πρωί στα 372 εκατ. μετοχές.

Αρνητική ήταν για τις αγορές η ανακοίνωση νωρίτερα της νέας εκτίμησης του υπουργείου Εμπορίου για το ΑΕΠ β΄τριμήνου, που διαμορφώθηκε στο 1%, χαμηλότερα από την α΄εκτίμηση για 1,3%.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, ο τίτλος της κοσμηματοποιίας Tiffany & Co. ενισχύεται 7% καθώς αναβάθμισε τις προοπτικές για το έτος και ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις καλύτερα των αναμενόμενων.

Τα μεγαλύτερα κέρδη αποκομίζουν οι τεχνολογικές μετοχές, με άνοδο 2,9% για την Cisco Systems, 3% για την Microsoft και 2,1% για την Intel Corp.

Εντονες διακυμάνσεις εμφανίζουν οι κλάδοι (ασφαλιστικοί, ενεργειακοί) που ενδεχομένως να επηρεαστούν από ένα χτύπημα του τυφώνα Ιρένε, ο οποίος και προσεγγίζει την Νέα Υόρκη.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του NYSE έχει προετοιμαστεί για την έλευση του τυφώνα Ιρένε με έξτρα εφεδρείες σε καύσιμα και τρόφιμα, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των αγορών, εφόσον πληγεί η Νέα Υόρκη το Σάββατο βράδυ, όπως αναμένεται. Εάν όμως το χτύπημα της φυσικής «επίθεσης» αποδειχθεί πολύ ισχυρό, το αμερικανικό χρηματιστήριο πιθανόν να μην λειτουργήσει την Δευτέρα.

Απώλειες κατέγραψαν στην συνεδρίαση της Παρασκευής τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με την διάσωση της ελληνικής οικονομίας κατάφερε νέα πλήγματα στους τραπεζικούς κλάδους.

Οι απώλειες περιορίστηκαν μετά την ομιλία Bernanke και τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,02% στις 5.129,92 μονάδες, ο DAX 0,84% χαμηλότερα στις 5.537 μονάδες, ο CAC με πτώση 1,01% στις 3.087,64 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v