Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bernanke: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο για ρευστότητα

Με τις αρχικές δηλώσεις του στο Τζάκσον Χολ, ο κ. Bernanke εμφανίζεται να «αναβάλλει» για τον Σεπτέμβριο τις όποιες αποφάσεις για τη διευκόλυνση της ρευστότητας στην αμερικανική οικονομία.

Bernanke: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο για ρευστότητα
Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα μελετήσει επιλογές για την επιβολή χαλαρότερης πιστωτικής πολιτικής, κατά την τακτική συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο διοικητής της Federal Reserve, κ. Ben Bernanke, ξεκινώντας την πολυαναμενόμενη ομιλία του στο διεθνές συμπόσιο κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ.

Με τις αρχικές αυτές δηλώσεις, ο κ. Bernanke εμφανίζεται να «αναβάλλει» για τον Σεπτέμβριο τις όποιες αποφάσεις για τη διευκόλυνση της ρευστότητας στην αμερικανική οικονομία.

Ο κ. Bernanke ανακοίνωσε επίσης ότι η τακτική συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου επεκτείνεται χρονικά και θα διαρκέσει δύο ημέρες (20 και 21/9) και όχι μία, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να μελετηθούν τα οικονομικά δεδομένα, καθώς και τα υπέρ και τα κατά τυχόν περαιτέρω πιστωτικής χαλάρωσης.

Αρκετοί παρατηρητές περίμεναν ότι θα ανακοινώνονταν οι πιθανές επιλογές στη σημερινή ομιλία, αλλά ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε πως «είναι ακόμη δύσκολο να κρίνουμε πώς έχουν επηρεάσει την οικονομία η πρόσφατη χρηματιστηριακή διολίσθηση, οι συνομιλίες για το όριο του αμερικανικού χρέους και η ευρωπαϊκή κρίση χρεών».

Οι προσδοκίες ότι ο κεντρικός τραπεζίτης θα χρησιμοποιήσει την ομιλία του στο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ για να σηματοδοτήσει την έναρξη νέου κύκλου ποσοτικής χαλάρωσης στήριξαν σε σημαντική ανάκαμψη τα χρηματιστήρια στις αρχές της εβδομάδας.

Ο κ. Bernanke χρησιμοποίησε την περυσινή ομιλία του στο Τζάκσον Χολ για να αναγγείλει την ποσοτική χαλάρωση Νο2, η οποία προκάλεσε 28% εκτίναξη στον δείκτη S&P 500, που έφτασε σε υψηλό 3 ετών τον Απρίλιο.

Φέτος όμως απέφυγε να κάνει «δυνατές» ανακοινώσεις, σχολιάζοντας ότι είναι ασαφές πώς θα επιδράσουν στην οικονομία οι πρόσφατες εξελίξεις.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι η Fed έχει πράγματι υποβαθμίσει τις προβλέψεις για την οικονομία στα ερχόμενα τρίμηνα, αλλά εξακολουθεί να περιμένει πως η «μέτρια ανάκαμψη» θα συνεχιστεί και μάλιστα θα ενισχυθεί μέσα στον χρόνο.

Ο κ. Bernanke επίσης επέκρινε το Κογκρέσο, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη διαμάχη για το όριο του χρέους έχει πλήξει την οικονομία. Ζήτησε από τους βουλευτές να μην παραβλέπουν την «ευαισθησία» της οικονομίας όταν κάνουν προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο το έλλειμμα.

Στην ομιλία του, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πιο ξεκάθαρα από ποτέ ότι η αδυναμία στην αγορά ακινήτων αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την απογοητευτική ανάκαμψη. Ζήτησε από το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο να μελετήσουν «ικανοποιητικές προκαταβολικές στρατηγικές στη στέγαση», που θα βοηθήσουν να επιταχυνθεί η διαδικασία... αναπτέρωσης του τομέα αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v