Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι πωλητές στη Wall Street

Στην 4η συνεδρίαση τερμάτισε το ανοδικό σερί στη Wall με αφορμή την επιδείνωση των στοιχείων ανεργίας. Ήπιες πιέσεις για Apple μετά την αποχώρηση Jobs. Άνοδος 9,5% για BofA με στήριξη Buffett.

Στην 4η συνεδρίαση τερμάτισε το ανοδικό σερί στη Wall με αφορμή την επιδείνωση των στοιχείων ανεργίας. Πτώση 170 μονάδων για Dow Jones. Ήπιες πιέσεις για Apple μετά την αποχώρηση του S. Jobs. Άνοδος 9,5% για BofA με στήριξη W. Buffett.

Αναλυτικά, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας όχι μόνο διατηρήθηκαν πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 400.000 αλλά και αυξήθηκαν για τρίτη διαδοχική εβδομάδα κατά 5.000 στις 417.000 αιτήσεις έναντι μείωσης που ανέμεναν οι αναλυτές.

Τα νέα δυσοίωνα στοιχεία από την αγορά εργασίας πίεσαν χαμηλότερα τους δείκτες στη Wall Street.

Ωστόσο παραμένουν στον προσκήνιο οι ελπίδες των επενδυτών ότι η Fed σύντομα και κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή στο συνέδριο των Κεντρικών Τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ , είτε θα ανακοινώσει είτε θα αφήσει σαφείς ενδείξεις για ένα τρίτο πακέτο στήριξης της οικονομίας που θα αλλάξει δραστικά το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της Bank of America του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Warren Buffett μέσω της εταιρίας του Berkshire Hathaway, οδήγησε σε δεύτερη διαδοχική άνοδο τον τίτλο του τραπεζικού ομίλου.

Συγκεκριμένα λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ανακοινώθηκε ότι η Berkshire Hathaway κατέληξε σε συμφωνία με την Bank of America προκειμένου να αγοράσει 50.000 προνομιούχες μετοχές με αξία ρευστοποίησης 100.000 δολ. ανά μετοχή με private offering.

Συνολικά το ύψος της επένδυσης αγγίζει τα 5 δισ. δολάρια με τον τίτλο της τράπεζας να ενισχύεται 9,5%.

Στον αντίποδα, η είδηση αποχώρησης του ιδρυτή της Apple, Steve Jobs από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου –αν και διατηρεί τη θέση του πρόεδρου- πίεσε χαμηλότερα 0,6% τον τίτλο του τεχνολογικού ομίλου.

Στην ανακοίνωση παραίτησής του, ο πρώην CEO της Apple, υποστήριξε πως δεν μπορεί πλέον να ασκήσει τα καθήκοντά του- μάλλον λόγω της επιδείνωσης της υγείας του, όπως τουλάχιστον σημειώνουν οι αναλυτές. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Steve Jobs – η καρδιά της Apple όπως τον χαρακτηρίζουν οι αναλυτές- είναι ο άνθρωπος που έφερε την επανάσταση στον τεχνολογικό τομέα με την είσοδο στην αγορά των iPhone και iPad τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Πτώση 0,3% για την μετοχή της JP Morgan καθώς o όμιλος καλείται να πληρώσει πρόστιμο 88 εκατ. δολαρίων για παραβιάσεις σε τραπεζικές συναλλαγές με χώρες όπως την Κούβα και Ιράν.

Στην αγορά εμπορευμάτων, ανέκαμψε σήμερα, έστω οριακά, η τιμή του χρυσού μετά από δύο διαδοχικές ισχυρές πτώσεις στα 1.762 δολ./oz. Αντίθετα η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,3% στα 84,90 δολ. ανά βαρέλι.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 7ετούς ομολόγου, στην δημοπρασία που διενεργήθηκε σήμερα της τάξεως των 29 δισ. δολαρίων, διαμορφώθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 1,58%.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 2,1%, στα 0,88 σεντς και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 2,3%, στα 21,06 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 1,51%, στις 11.149,82 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 1,56%, στις 1.159,27 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 1.95%, στις 2.419,63 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ποικίλες φήμες που κυκλοφόρησαν μια ώρα περίπου πριν το κλείσιμο, ανέτρεψαν το θετικό κλίμα που επικρατούσε μέχρι εκείνη την ώρα και προκάλεσαν ξαφνική πτώση άνω του 2% στην αγορά της Φρανκφούρτης.

Οι φήμες αφορούσαν αφενός την πρόθεση της Γερμανίας να προχωρήσει σε καθολική απαγόρευση του short selling μετοχών και αφετέρου μια επικείμενη υποβάθμιση της γερμανικής οικονομίας.

Αν και διαψεύστηκαν και οι δύο φήμες, οι πιέσεις παρέμειναν και ο FTSE έκλεισε με πτώση 1,44% στις 5.131,10 μονάδες, ο DAX με πτώση 1,71% στις 5.584,14 μονάδες, ενώ ο CAC 0,65% χαμηλότερα στις 3.119,00 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v