Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή αντίδραση Wall στην ομιλία Β. Bernanke

Οι υπόνοιες του κ. Bernanke ότι η Fed πιθανόν να δράσει με νέα μέτρα χαλάρωσης της πιστωτικής πολιτικής τον άλλο μήνα, ενθαρρύνουν τους επενδυτές και βελτιώνουν τα πρόσημα στην Wall, μετά την αρχική πτωτική αντίδραση.

Όπως υποψιάζονταν πολλοί παρατηρητές, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ δεν έδωσε στις αγορές την υπόσχεση νέου κύκλου παροχής ρευστότητας και τα χρηματιστήρια αντέδρασαν με αρχικές απώλειες στις εξελίξεις.

Οι υπόνοιες όμως του κ. Bernanke ότι η Fed πιθανόν να δράσει τον επόμενο μήνα με νέα μέτρα χαλάρωσης της πιστωτικής πολιτικής, εάν διαγνώσει περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας, ενθάρρυναν πάντως κάπως τους επενδυτές στη συνέχεια και βελτίωσαν τα πρόσημα στην Wall Street, μετά την αρχική «βουτιά.»

Ο κ. Bernanke κατά την ομιλία του στο συνέδριο κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ, παρέπεμψε στην τακτική συνεδρίαση της Fed του Σεπτεμβρίου τις όποιες επιλογές για την επιβολή χαλαρότερης πιστωτικής πολιτικής.

Μετά από αρχική πτωτική αντίδραση σχεδόν 2% στην πολυαναμενόμενη ομιλία, o δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,24% στις 11.176 μονάδες, ο S&P 0,4% στις 1.164 μονάδες, ο Nasdaq 1,38% στις 2.453 μονάδες.

Ορισμένοι επενδυτές περίμεναν από την ομιλία του διοικητή της Federal Reserve ενδείξεις για το αν η κεντρική τράπεζα θα αναλάβει νέα μέτρα για να στηρίξει την οικονομία.

Οι προσδοκίες ότι ο κεντρικός τραπεζίτης θα χρησιμοποιήσει την ομιλία του στο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ, για να σηματοδοτήσει την έναρξη νέου κύκλου ποσοτικής χαλάρωσης στήριξαν σε σημαντική ανάκαμψη τα χρηματιστήρια στις αρχές της εβδομάδας, αλλά είχαν μέχρι σήμερα καταλαγιάσει αρκετά.

Ο κ. Bernanke χρησιμοποίησε την περσινή ομιλία του στο Τζάκσον Χολ για να αναγγείλει την ποσοτική χαλάρωση Νο2, η οποία προκάλεσε 28% εκτίναξη στον δείκτη S&P 500, που έφτασε σε υψηλό 3 ετών τον Απρίλιο.

Αρνητική ήταν για τις αγορές η ανακοίνωση νωρίτερα της νέας εκτίμησης του υπουργείου Εμπορίου για το ΑΕΠ β΄τριμήνου, που διαμορφώθηκε στο 1%, χαμηλότερα από την α΄εκτίμηση για 1,3%.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, ο τίτλος της κοσμηματοποιίας Tiffany & Co. ενισχύεται 7% καθώς αναβάθμισε τις προοπτικές για το έτος και ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις καλύτερα των αναμενόμενων.

Επιφυλακτική εικόνα επικρατεί και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη FTSE να υποχωρεί 1,48% στις 5.055 μονάδες, ο DAX 2,53% στις 5.443 μονάδες, ο CAC 2,45% στις 3.043 μονάδες.

Μικτά κλεισίματα επικράτησαν και στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Η Wall Street έκλεισε χθες με απώλειες, μετά από τριήμερη πορεία ανόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v