Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά στις τραπεζικές μετοχές της Wall Street

Βουτιά στις τραπεζικές μετοχές στην Wall μετά την σοκαριστική είδηση για αγωγές από τις ομοσπονδιακές αρχές. Κάθετη πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα στην οικονομία. Στροφή επενδυτών σε ομόλογα, χρυσό και φράγκο.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο στόχαστρο. Οι αγωγές που «ετοιμάζου» οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ όπως και οι εντεινόμενες ανησυχίες για την οικονομία είναι οι βασικότερες αιτίες. Κάθετη πτώση και στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα, τον χρυσό και το ελβετικό φράγκο.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,56% στις 11,.314 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 1,66% στις 1,184 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,62% στις 2.504 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX 30 έκλεισε με απώλειες 3,36% στις 5538 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε βουτιά 3,59% στις 3148 μονάδες.

Τα δυσμενή στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ, έδωσαν μια ακόμη αφορμή στους επενδυτές για ρευστοποιήσεις. Νωρίτερα, ο Mohammed el Erian, ο ισχυρός άνδρας της αγοράς ομολόγων, εκτίμησε ότι οι πιθανότητες ύφεσης για την οικονομία των ΗΠΑ αγγίζουν το 50%.

Παράλληλα, τα διεθνή μέσα αναφέρουν ότι άμεσα οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ θα καταθέσουν αγωγές εναντίον των μεγαλύτερων τραπεζών για παραπλανητικά στοιχεία σε πολλά στεγαστικά δάνεια που συνέβαλαν στην δημιουργία της φούσκας των δομημένων ομολόγων. Η μετοχή της Bank of America υποχωρεί περισσότερο από 6%, ενώ της JPMorgan Chase κατά 3,4% και της Citigroup περισσότερο από 5%.

Οι επενδυτές στράφηκαν και πάλι στην «ασφάλεια» του ελβετικού φράγκου που καταγράφει άνοδο 2% τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του δολαρίου, αλλά και στα ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό και του 10ετούς Treasury στο 2,038%. Στο ίδιο μήκος κύματος και η νέα εκτόξευση της τιμής του χρυσού κατά 50 δολάρια, στα 1874 δολάρια ανά ουγκιά.

«Ο κόσμος ανησυχεί εάν θα υπάρξει νέα ύφεση το 2012» αναφέρει ο Nick Nelson επικεφαλής στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές αγορές της UBS.

Η είδηση για τις αγωγές στις τράπεζες «είναι κάπως σοκαριστική» υποστηρίζει ο Randy Warren, διαχειριστής κεφαλαίων της Warren Financial Service συμπληρώνοντας πως η εξέλιξη αυτή θα είναι αρνητική για την δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v