Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απασχόληση "κοκκίνισε" τη Wall Street

"Βουτιά" άνω του 2% στη Wall καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία ανεργίας του Αυγούστου, προκάλεσαν νέες ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς την ύφεση. Εβδομαδιαίες απώλειες για Dow, S&P.

"Βουτιά" άνω του 2% στη Wall καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία ανεργίας του Αυγούστου, προκάλεσαν νέες ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς την ύφεση.

Εβδομαδιαία πτώση 0,4% για Dow, 0,2% για S&P και άνοδος 0,2% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Αναλυτικά, ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, παρέμεινε αμετάβλητος - εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών -στο 9,1%. Ωστόσο, αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσε στην χρηματιστηριακή αγορά η αναφορά στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου εργασίας ότι τον Αύγουστο δεν δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τελευταία φορά που η οικονομία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ουσιαστικά μηδέν προσλήψεις ήταν το Σεπτέμβριο του 1945.

Όπως ανέφερε ο αναλυτής της Charles Schwab & Co, Brad Sorensen, “Είναι απλό τι συνέβη στην απασχόληση. Το ζήτημα της αύξησης των περιθωρίων χρέους στις ΗΠΑ, επηρέασε αρνητικά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη με συνέπεια οι εργοδότες να παγώσουν τις διαδικασίες προσλήψεων.»

Ισχυρές πιέσεις στον Dow Jones με πρωταγωνιστή των απωλειών τη μετοχή της Bank of America (-8,2%) καθώς εφημερίδα της Νέας Υόρκης κατονόμασε τον τραπεζικό όμιλο σαν ένα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που απειλείται με αγωγή από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ καθώς φέρεται να συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία της φούσκας των δομημένων ομολόγων.

Η είδηση για τις αγωγές στις τράπεζες «είναι κάπως σοκαριστική» υποστηρίζει ο Randy Warren, διαχειριστής κεφαλαίων της Warren Financial Service συμπληρώνοντας πως η εξέλιξη αυτή θα είναι αρνητική για την δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Σημαντικές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο με τις μετοχές των Citigroup και Wells Fargo να υποχωρούν- λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης- 4,6% και 3,7% αντίστοιχα.

Στην αγορά εμπορευμάτων οι επενδυτές έστρεψαν εκ νέου το ενδιαφέρον τους στο χρυσό με την τιμή του πολύτιμου λίθου να ενισχύεται 2,8% στα 1.881 δολ./oz.

Στον αντίποδα η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,8% στα 86,41 δολάρια ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 4,5%, στα 0,88 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 2%, στα 20,58 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 2,2%, στις 11.240,41 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 2,53%, στις 1.173,96 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 2,58%, στις 2.480,33 μονάδες.

Δεύτερη διαδοχική εβδομαδιαία άνοδος στις ευρωαγορές καθώς η αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες, στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στις βιομηχανικές παραγγελίες και η πρόθεση της Fed να στηρίξει την αμερικανική οικονομία, τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Αναλυτικά ο δείκτης Stoxx 600 σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 3,4%, η μεγαλύτερη των τελευταίων δύο μηνών.

Σήμερα ωστόσο, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με απώλειες 2,34% στις 5.292 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 3,59% στις 3.149 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 έκλεισε με απώλειες 3,36% στις 5.538 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v