Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη πτωτική συνεδρίαση στην Wall

Με συσσωρευμένες πιέσεις μετά την αργία και αυξημένους φόβους για τις οικονομίες ΗΠΑ και Ευρώπης, η Wall καταγράφει απώλειες επί 3η συνεδρίαση. Ρεκόρ στα Tresuries λόγω ελβετικού φράγκου. Σε χαμηλό 2ετίας οι ευρωαγορές.

Με συσσωρευμένες πιέσεις μετά την αργία της Δευτέρας και αυξημένους φόβους για τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, η Wall εμφανίζει τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Η «είδηση της ημέρας» είναι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να «κλειδώσει» την ισοτιμία ευρώ/φράγκου, γεγονός που μεταξύ άλλων ωθεί τα yields στα μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα σε αρνητικό ρεκόρ, καθώς επενδυτές εξέρχονται από το ελβετικό φράγκο και αναζητούν καταφύγιο στα Tresurys.

Το ευρώ εκτινάχθηκε 9% έναντι του φράγκου στα 1,2031 φράγκα ενώ το δολάριο καταγράφει ράλι 8% έναντι του ελβετικού νομίσματος.

Στο χρηματιστήριο της Wall, ο δείκτης Dow Jones που έχασε προς στιγμήν πάνω από 300 μονάδες, υποχωρεί αυτή την ώρα 2,52% στις 10.955 μονάδες, ο S&P διολισθαίνει 2,59% στις 1.143 μονάδες, και ο Nasdaq 2,34% στις 2.422 μονάδες.

Μια μετοχή κινείται ανοδικά για κάθε 11 που υποχωρούν στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώνεται στις πρωινές συναλλαγές στα 348 εκατομμύρια μετοχές περίπου.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιχείρησαν σταθεροποίηση στις πρωινές συνεδριάσεις μετά τις βαριές απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, αλλά το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street βύθισε εκ νέου τους δείκτες, που έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών και πλέον.

Εξαίρεση στο πτωτικό κλίμα αποτέλεσε το χρηματιστήριο της Ελβετίας, που αντέδρασε με εκτίναξη 4,4% στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας για το εθνικό νόμισμα. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1% στις 5.150,84 μονάδες, ο DAX στην Φρανκφούρτη με πτώση 1% στις 5.193,97 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι με απώλειες 1,13% στις 2.965,64 μονάδες.

Οι φόβοι για την κρίση χρεών στην ευρωζώνη έχουν κλιμακωθεί, μετά τις πολιτικές απώλειες της γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel στις τοπικές εκλογές και τα πλήγματα στην ιταλική οικονομία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι επενδυτές συνεχίζουν να εξέρχονται από τα «ριψοκίνδυνα» ενεργητικά και συσσωρεύονται σε σχετικά ασφαλείς επενδύσεις, όπως τα Tresuries και ο χρυσός.

Οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις στατιστικές ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας, μετά την «ψυχρολουσία» από τις ανακοινώσεις για την απασχόληση.

Σήμερα, ανακοινώθηκε ότι ο τομέας υπηρεσιών της αμερικανικής οικονομίας αναπτύχθηκε με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό τον Αύγουστο, αλλά η ανάπτυξη ήταν σποραδική και οι τιμές για τις πρώτες ύλες εκτινάχθηκαν στα ύψη. Ο δείκτης ISM υπηρεσιών βελτιώθηκε στο 53,3% τον Αύγουστο έναντι 52,7% τον Ιούλιο.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Walgreen Co. και η Fastenal Co. πρόκειται να ανακοινώσουν μεγέθη πωλήσεων Αυγούστου.

Η International Paper κατέληξε σε συμφωνία εξαγοράς της Temple-Inland Inc. που εκτινάσσεται 25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v