Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αργία συσσώρευσε πιέσεις στην Wall Street

Με συσσωρευμένες πιέσεις μετά την αργία και αυξημένους φόβους για τις οικονομίες ΗΠΑ και Ευρώπης, η Wall καταγράφει νέες σημαντικές απώλειες. Ρεκόρ στα Tresurys λόγω ελβετικού φράγκου. Γύρισαν πτωτικά οι ευρωαγορές.

Με απώλειες ανοίγει το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά την αργία της Δευτέρας, συναντώντας νέες εντάσεις στην κρίση χρεών της ευρωζώνης και περισσότερους φόβους για την αμερικανική οικονομία, στον απόηχο των απογοητευτικών μεγεθών για την απασχόληση της περασμένης εβδομάδας.

Η «είδηση της ημέρας» είναι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να «κλειδώσει» την ισοτιμία ευρώ/φράγκου, γεγονός που μεταξύ άλλων ωθεί τα yields στα μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα σε αρνητικό ρεκόρ, καθώς επενδυτές εξέρχονται από το ελβετικό φράγκο και αναζητούν καταφύγιο στα Tresurys.

Το ευρώ
εκτινάχθηκε 9% έναντι του φράγκου στα 1,2031 φράγκα ενώ το δολάριο καταγράφει ράλι 8% έναντι του ελβετικού νομίσματος.

Στο χρηματιστήριο της Wall, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 2,52% στις 10.955 μονάδες, ο S&P διολισθαίνει 2,59% στις 1.143 μονάδες, και ο Nasdaq 2,34% στις 2.422 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιχείρησαν σταθεροποίηση στις πρωινές συνεδριάσεις μετά τις βαριές απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, αλλά το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street βυθίζει εκ νέου τους δείκτες.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,27% στις 5.088 μονάδες, ενώ ο DAX εμφανίζει απώλειες 1,46% στις 5.169 μονάδες, και ο CAC πτώση 1,43% στις 2.956 μονάδες.

Οι φόβοι για την κρίση χρεών στην ευρωζώνη έχουν κλιμακωθεί, μετά τις πολιτικές απώλειες της γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel στις τοπικές εκλογές και τα πλήγματα στην ιταλική οικονομία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι επενδυτές συνεχίζουν να εξέρχονται από τα «ριψοκίνδυνα» ενεργητικά και συσσωρεύονται σε σχετικά ασφαλείς επενδύσεις, όπως τα Tresurys και ο χρυσός, που κερδίζει 5,4 δολάρια επιπλέον σήμερα και διαμορφώνεται στα 1.882 δολάρια ανά ουγκιά.

Οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις στατιστικές ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας, μετά την «ψυχρολουσία» από τις ανακοινώσεις για την απασχόληση.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Walgreen Co. και η Fastenal Co. πρόκειται να ανακοινώσουν μεγέθη πωλήσεων Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v