Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενική απεργία στην Ιταλία για τη λιτότητα

Γενική απεργία στην Ιταλία κατά του πακέτου λιτότητας και της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας. Στο ναδίρ η δημοτικότητα του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπιμού. Ξεκίνησε η συζήτηση στη βουλή.

Γενική απεργία στην Ιταλία για τη λιτότητα
Σε οκτάωρη γενική απεργία κατέβηκε σήμερα Τρίτη το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Ιταλίας, ενώ στη βουλή ξεκινά η συζήτηση για το πακέτο μέτρων λιτότητας, ύψους 45,5 δισ. ευρώ, και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Η κατάσταση στη χώρα κρίνεται πολύ εύθραυστη, κατά ομολογία και της ίδιας της κ. Angela Merkel, καθώς η δημοτικότητα της κυβέρνησης συνασπισμού του κ. Silvio Berlusconi υποχωρεί σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, ενώ πολλοί δεν αποκλείουν και τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας.

Το αριστερό συνδικάτο CGIL, το μεγαλύτερο της χώρας, προχωρά σε γενική απεργία και σε διαδηλώσεις σε περίπου 100 πόλεις της Ιταλίας. Οι μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το πακέτο μέτρων φαίνεται πως ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά. Η κυβέρνηση κατάργησε τον φόρο αλληλεγγύης στα ανώτερα εισοδήματα και μείωσε τις περικοπές στη χρηματοδότηση των περιφερειών κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. G.Tremonti, δήλωσε ότι τα έσοδα που δεν θα εισπραχθούν λόγω της κατάργησης του φόρου αλληλεγγύης θα αντισταθμιστούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και από την αύξηση της φορολόγησης των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας. Τα συνδικάτα εμφανίζονται οργισμένα για τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και καθιστά ευκολότερη την απόλυση εργαζομένων.

Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη ώστε ο κ. Tremonti ακύρωσε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στην Piacenza, για να επιστρέψει εσπευσμένα στη Ρώμη και να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για την επικύρωση του πακέτου.

Η δημοτικότητα του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού, πάντως, έχει υποχωρήσει στο ναδίρ. Τα ποσοστά δημοτικότητάς του έχουν πέσει στο 22%, στο χειρότερο επίπεδο από το αμέσως προηγούμενο 27% του Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της "Λα Ρεπούμπλικα". Επίσης, τρεις μονάδες κάτω από το 26% του Ιουνίου πέφτουν και τα ποσοστά δημοτικότητας του κ. Silvio Berlusconi, την πολιτική του οποίου αποδέχεται πλέον το 23%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v