Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FXCM: Οι φόβοι για τράπεζες αυξάνουν τον κίνδυνο

Το ισχυρό κύμα αποστροφής κινδύνου που χτύπησε τις αγορές τη Παρασκευή έχει ενταθεί αυτή την εβδομάδα, με τα νομίσματα χαμηλών αποδόσεων να σημειώνουν καλύτερες αποδόσεις και με το χρυσό να σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ.

FXCM: Οι φόβοι για τράπεζες αυξάνουν τον κίνδυνο
Το ισχυρό κύμα αποστροφής του κινδύνου που χτύπησε τις αγορές τη περασμένη Παρασκευή έχει ενταθεί τις πρώτες μέρες της εβδομάδας, με τα νομίσματα χαμηλών αποδόσεων να σημειώνουν καλύτερες αποδόσεις, με τις μετοχές να καταρρέουν και με το χρυσό να σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ, εκτιμά ο Joel Kruger, αναλυτής της FXCM.

Επομένως δεν αποτελεί έκπληξη να δούμε το δολάριο Αυστραλίας να σημειώνει μια σχετικά μικρότερη απόδοση καθώς είναι εκτεθειμένο στο κίνδυνο του υψηλότερου επιτοκίου και σε μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική της RBA. Η RBA σήμερα το πρωί άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο 4,75% αλλά αναγνώρισε ότι η νομισματική πολιτική χρειάζεται να είναι λιγότερο περιοριστική για να αντιμετωπιστεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η κινητήρια δύναμη πίσω από τη πρόσφατη αύξηση του κινδύνου, βρίσκεται πίσω από την Ευρώπη και τις φήμες για διάσπαση που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, με το φόβο και την αβεβαιότητα να κυριαρχούν. Μια δυνητική υποβάθμιση της Ιταλίας είναι το νέο σενάριο που κάνει το γύρο της αγοράς και αυτό αποτυπώνεται στην άνοδο των ιταλικών και ελληνικών spread σε νέα ιστορικά ρεκόρ.

Οι φόβοι αυτοί διαδέχονται τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, με τον επικεφαλής της Deutsche Bank, Josef Ackerman, να δηλώνει ότι η κατάσταση είναι το ίδιο άσχημη όπως και στη κρίση της Lehman Brothers το 2008. Ο Ackerman συνέχισε λέγοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν μετά την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων σε τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Αυτό θα προσθέσει νέο πανικό στις αμερικανικές τράπεζες που έχουν έκθεση στην Ευρώπη με τις φήμες σχετικά με το ποια έχει σημαντικότερη έκθεση να αναμένεται να ενισχυθούν τις επόμενες εβδομάδες. Ρίχνοντας ακόμα λίγο λάδι στη φωτιά, η ήττα της Μέρκελ στις πρόσφατες εκλογές είναι σημαντική καθώς θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα σχετικά με τη συνταγματικότητα των γερμανικών εισφορών στη διάσωση της Ελλάδας.

Ο πληθωρισμός της Ελβετίας, το ΑΕΠ της ευρωζώνης και οι εργοστασιακές παραγγελίες της Γερμανίας είναι οι σημαντικότερες ανακοινώσεις της ημέρας για την Ευρώπη. Η Αμερική επιστρέφει μετά από τριήμερο με την ανακοίνωση του δείκτη εκτός μεταποίησης ISM να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Τα αμερικανικά παράγωγα δείχνουν χαμηλότερο άνοιγμα, το πετρέλαιο κινείται χαμηλότερα ενώ ο χρυσός έρχεται πιο κοντά στα $2000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v