Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ευρωπαϊκές ανησυχίες "κοκκίνισαν" τη Wall

Η αβεβαιότητα που επικρατεί για την κρίση χρέους μετά την παραίτηση J. Stark και οι φήμες για ελληνική στάση πληρωμών, οδήγησαν σε βουτιά τη Wall. Έχασε τις 11.000 μονάδες ο Dow. Πτώση στις ευρωαγορές.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους μετά την παραίτηση J. Stark από την ΕΚΤ και τις φήμες για ελληνική στάση πληρωμών, οδήγησαν σε βουτιά τη Wall. Έχασε τις 11.000 μονάδες ο Dow.

Εβδομαδιαίες απώλειες 2,2% για τον Dow Jones, 1,7% για τον S&P και 0,5% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στη Wall οι δείκτες κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν με δυσπιστία στο φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα της τάξεως των 477 δισ. δολ. που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Barack Obama.

Συγκεκριμένα οι επενδυτές βρήκαν λίγη παρηγοριά στις προτάσεις Obama για την τόνωση της απασχόλησης, καθώς φημολογείται ότι το Κογκρέσο θα αρνηθεί να εγκρίνει το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, "όσο και αν ελπίζει ο πρόεδρος Obama ότι το Κογκρέσο θα δράσει άμεσα, η αλήθεια είναι ότι η ομιλία αποτελεί μόνο την αρχή μιας μακράς διαδικασίας, με κρίσιμες λεπτομέρειες που μένουν να αποσαφηνιστούν, πριν την πλήρη εφαρμογή του πακέτου στήριξης".

Επιπλέον το κλίμα ρευστοποιήσεων στη Wall επιδεινώθηκε αμέσως μετά το δημοσίευμα του Bloomberg ότι η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο για την στήριξη των εγχώριων τραπεζών σε περίπτωση παύσης πληρωμών από την Ελλάδα. Το δημοσίευμα ωστόσο διαψεύστηκε αργότερα από τον εκπρόσωπο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

Αντίστοιχα αρνητικά αξιολογήθηκε από τις αγορές και η απρόσμενη παραίτηση του Juergen Stark από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αφού προηγουμένως σε άρθρο του σε γερμανική εφημερίδα υποστήριζε ότι η δημοσιονομική σταθερότητα υπονομεύεται από τα τεράστια ρίσκα στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο η διοίκηση της Bank of America (-3%) προωθεί περικοπές 40.000 θέσεων εργασίας κατά κύριο λόγο στις επιχειρήσεις λιανικής, στα πλαίσια πολυετούς αναδιοργάνωσης η οποία θα συζητηθεί σε διάσκεψη την Δευτέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.853 δολ./oz και αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά 2,17% στα 87,12 δολ.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε πτώση 3,35%, στα 0,84 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 3,4%, στα 19,26 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 2,69%, στις 10.992,13 μονάδες, ο S&P με πτώση 2,67%, στις 1.154,23 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 2,42%, στις 2.467,99 μονάδες.

Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την Porsche να βουλιάζει 10% μετά την ανακοίνωση καθυστέρησης της προγραμματισμένης συγχώνευσής της με την Volkswagen.
Το ευρώ διολισθαίνει 1,6% στο 1,3672 δολ. μετά την αποχώρηση Stark από την ΕΚΤ.

Ο δείκτης FTSE τερμάτισε 2,35% χαμηλότερα στις 5.214,65 μονάδες, ενώ ο DAX με βουτιά 4,04% στις 5.189,93 μονάδες, και ο CAC με πτώση 3,6% στις 2.974 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v