Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fund managers: Περιμένουν ύφεση στην Ευρώπη

Το 55% των διεθνών fund managers περιμένουν ύφεση στην Ευρώπη εντός 12μήνου και το 68% εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρεών είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την διεθνή οικονομία, στην έρευνα BofA-ML.

Fund managers: Περιμένουν ύφεση στην Ευρώπη
Πάνω από τους μισούς διαχειριστές κεφαλαίων της Ευρώπης πιστεύουν ότι η περιφέρεια θα διολισθήσει σε ύφεση στους επόμενους 12 μήνες, γεγονός που έχει κατεβάσει τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2009, σύμφωνα με έρευνα.

Από την έρευνα μεταξύ των fund managers που πραγματοποίησε η Bank of America Merrill Lynch, προκύπτει ότι το 55% των διαχειριστών περιμένουν ότι η Ευρώπη θα υποστεί δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής πραγματικής ανάπτυξης μέσα στο 12μηνο (που είναι ο επίσημος ορισμός της ύφεσης).

Το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του Ιουλίου ήταν μόλις 14%.

Ως εκ τούτου, το 68% των fund managers εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρεών είναι ο μεγαλύτερος από τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν την διεθνή οικονομία, και περιλαμβάνει επίσης απειλές για το τραπεζικό σύστημα. Οι διαθέσεις έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν διολισθήσει τα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που περιλήφθηκε η ανάλογη ερώτηση στην έρευνα, το 2003.

«Η έρευνα δείχνει ότι η ψυχολογία για την Ευρώπη είναι τόσο αρνητική, που έχει αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης στον υπόλοιπο κόσμο,» σημειώνει ο κ. Gary Baker της BofA Merrill Lynch Global Research.

Το αποτέλεσμα είναι οι διεθνείς fund managers να εμφανίζουν για πρώτη φορά σε δύο χρόνια καθαρή θέση «underweight» (5%) έναντι των χρεογράφων της ευρωζώνης, με καθαρό ποσοστό 38% να δηλώνουν θέσεις «underweight» έναντι των μετοχών της περιφέρειας.

«Τα ακραία επίπεδα επικινδυνότητας υποδεικνύουν ότι έχει έλθει ο καιρός να αναζητηθούν contrarian θέσεις,» αναφέρει ο κ. Michael Hartnett, εκ των οικονομολογων της έρευνας.

Η ψυχολογία απέναντι στις ΗΠΑ βελτιώθηκε, αντιθέτως, κάπως, και στην έρευνα οι διεθνείς επενδυτές εμφανίζονται να αποκαθιστουν τις «overweight» θεσεις τους έναντι των αμερικανικών χρεογράφων, με ποσοστό μόνο 9% να περιμένουν αποδυνάμωση της οικονομίας τον επόμενο χρόνο.

Από την κλαδική ανάλυση προκύπτει ότι οι κλάδοι αγαθών ευρείας κατανάλωσης, φαρμάκων και κοινής ωφέλειας, είναι κερδισμένοι από την «έξοδο» από τις τραπεζικες μετοχες, όπως και οι βιομηχανικές και τεχνολογικές μετοχές.

Η απογοήτευση για την Ευρώπη έχει επηρεάσει τις εκτιμήσεις και για άλλες περιοχές, όπως η Ιαπωνία, όπου λιγόστεψαν οι fund managers που προσβλέπουν σε ισχυροποίηση της οικονομίας και η Κίνα, όπου το 30% περιμένουν αποδυνάμωση της κινεζικής οικονομίας στο ερχόμενο 12μηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v