Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank Equities: Πόσο upside έχει το Χρηματιστήριο, τα top picks

Πού εδράζεται η αισιοδοξία για τη φετινή χρονιά. Η πρόβλεψη για τα θεμελιώδη μεγέθη και οι αποτιμήσεις σε σύγκριση με την Ευρώπη. Ποιες μετοχές μπαίνουν και ποιες βγαίνουν στα top picks.

Eurobank Equities: Πόσο upside έχει το Χρηματιστήριο, τα top picks

Μετά από μια χρονιά κατά την οποία οι ελληνικές μετοχές απέδωσαν σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τις μετοχές της περιφέρειας της ΕΕ (αλλά καλύτερα από τους ευρύτερους δείκτες της ΕΕ), το 2025 φαίνεται κάπως πιο δύσκολο, δεδομένων των διεθνών αντίξοων ανέμων (π.χ. δασμοί, γεωπολιτική), επισημαίνει έκθεση της Eurobank Equities για τη στρατηγική σε ό,τι αφορά τις μετοχές τη φετινή χρονιά.

Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι σίγουρα θετική, υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να δικαιολογήσει υψηλότερες αποτιμήσεις, αλλά ο κύριος μοχλός της επαναξιολόγησης θα ήταν η επίλυση της κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάτι που αφορά και το σύνολο της Ευρώπης.

Από τη θετική πλευρά, ωστόσο, στο εγχώριο μέτωπο, μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο υπήρξε σημαντική προσφορά τίτλων (3,4 δισ. ευρώ, περίπου 4% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς του ΧΑ), δεν φαίνεται να υπάρχει για φέτος κάτι ανάλογο, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την εταιρική βασικών παικτών.

Αντίθετα, οι ροές είναι πιθανό να είναι υποστηρικτικές, το 2025, των «πυρομαχικών» που προσφέρει στους επενδυτές η εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακής. Η χρηματιστηριακή μάλιστα περιμένει ροές από την Ηπειρωτική Ευρώπη, ενόψει της πιθανής τοποθέτησης της Ελλάδας σε λίστα παρακολούθησης για τη μετάβαση στις Ανεπτυγμένες Αγορές (στα μέσα του 2025).

Εκτιμά ότι θα καταγραφεί περίπου 9% διάμεση αύξηση EBITDA για τις μη χρηματοοικονομικές μετοχές και μόλις 7% μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) στις τράπεζες, έναντι των προηγούμενων κορυφών. 

Κατά την άποψή της, θα είναι τα θεμελιώδη στοιχεία που θα βρεθούν στο επίκεντρο το 2025, με την πορεία της κερδοφορίας να αποτελεί σταθερό πυλώνα για τις αποδόσεις. Εκτιμούμε αύξηση του μέσου λειτουργικού κέρδους κατά 9% για μη χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, υποστηριζόμενο από τις ισχυρές μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας (αύξηση ΑΕΠ >2%, που ξεχωρίζει μεταξύ των ομοτίμων της ΕΕ), γράφει.

Όσον αφορά τις τράπεζες, τα μοντέλα της για τις τρεις συστημικές τράπεζες προβλέπουν μείωση κατά 7% το 2025 σε επίπεδο NII από το επίπεδο-ρεκόρ του 2024, που μεταφράζεται σε κατά 12% χαμηλότερα κέρδη ανά μετοχή (EPS) σε ετήσια βάση, αλλά μόλις 5% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2023.

Οι αποτιμήσεις δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά τον τελευταίο χρόνο, με την Ελλάδα να συνεχίζει να ξεχωρίζει στο ότι οι περισσότερες μετοχές παραμένουν σε σημαντικό discount έναντι του ιστορικού τους, ενώ τελούν υπό διαπραγμάτευση με discount πάνω από 20% έναντι ευρωπαϊκών ομοειδών εταιρειών. Η σχέση κινδύνου-ανταμοιβής φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική για τις τράπεζες.

Η αποτίμηση της Eurobank Equities από κάτω προς τα πάνω (bottom-up) δείχνει ανοδικό περιθώριο άνω του 20% για το ΧΑ, λόγω ενός μείγματος επαναξιολόγησης και αύξησης κερδών (>10% διάμεση αύξηση κερδών ανά μετοχή-EPS). Δεδομένου ότι οι ελληνικές μετοχές όχι μόνο κλείνουν τη διαφορά σε όρους απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE) έναντι των ομολόγων τους στην ΕΕ, αλλά προσφέρουν αποδόσεις premium, πιστεύουμε ότι απαιτείται κάποια επαναξιολόγηση, γράφει η χρηματιστηριαική.

Ο στόχος της στο ΧΑΑ αντιστοιχεί σε ERP 5,7%, ακόμη υψηλότερο από το τρέχον ERP που είναι ενσωματωμένο σε μετοχές της ΕΕ ( περίπου 5%). Από την άποψη της κατανομής, συνεχίζουμε να στρέφουμε τη σύστασή μας προς τις τράπεζες (δηλαδή υψηλότερη από τη στάθμιση 39%/31% στον δείκτη FTSE Large Cap/ASE), όπου πιστεύουμε ότι υπάρχει η καλύτερη σχέση κινδύνου-ανταμοιβής, με την Πειραιώς να είναι η κορυφαία επιλογή (σταθερή επίδοση σε αποτελέσματα, χτίσιμο κεφαλαίου, φθηνή αποτίμηση).

Έχοντας αυτό υπόψη, η χρηματιστηριακή, από τις μη τραπεζικές μετοχές εστιάζει στη Metlen (βιώσιμη επαναφορά κερδών, αυξανόμενη έκθεση σε ΑΠΕ, εισαγωγή στο LSE) και την Titan (έκθεση στις δαπάνες υποδομής των ΗΠΑ, κυκλική ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, αποκρυστάλλωση αξίας από επερχόμενη εισαγωγή της θυγατρικής της στις ΗΠΑ) ως κορυφαίες επιλογές.

Αφαιρούμε τη ΔΕΗ και την Jumbo -ελλείψει άμεσων ισχυρών καταλυτών- ενώ προσθέτουμε τον Σαράντη (έναν από τους πιο κερδοφόρους ομίλους εξ όσων παρακολουθεί) και τη Cenergy (μακροπρόθεσμα ωφελούμενη από την ενεργειακή μετάβαση), σημειώνει.

Στον χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, επισημαίνει την Κρι Κρι ως μια μεσοπρόθεσμη ιστορία ανάπτυξης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v