Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζιγκ-Ζαγκ στην Wall ακολουθώντας τις ευρωαγορές

Μεταβλητότητα και εναλλαγές προσήμων παραμένουν τα κύρια χαρακτηριστικά των συνεδριάσεων στα διεθνή χρηματιστήρια, με όλα τα βλέμματα επικεντρωμένα στην κρίση χρεών της ευρωζώνης.

Μεταβλητότητα και εναλλαγές προσήμων παραμένουν τα κύρια χαρακτηριστικά των συνεδριάσεων στα διεθνή χρηματιστήρια, με όλα τα βλέμματα επικεντρωμένα στην κρίση χρεών της ευρωζώνης.

Η είδηση της αναβολής της αυστριακής ψηφοφορίας για την «αναβάθμιση» του ταμείου διασώσεων EFSF, ανέτρεψε την εύρωστη άνοδο που επικρατούσε στα χρηματιστήρια και στις δύο όχθες του Ατλαντικού το μεσημέρι.

Η εσφαλμένη αρχική φήμη ότι απορρίφθηκε δια παντός η μεταρρύθμιση, προκάλεσε μεγάλες πιέσεις στις αγορές, αλλά όταν διευκρινίστηκε ότι πρόκειται για αναβολή, οι περισσότερες πιέσεις εκτονώθηκαν.

Οι ελπίδες προόδου στην επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρεών είχαν αρχικώς τονώσει την επενδυτική ψυχολογία στην Wall, που άνοιξε ανοδικά παρά τα "στάσιμα" στατιστικά μεγέθη για την αμερικανική οικονομία.

Αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,45% στις 11.056 μονάδες, ο S&P 0,33% στις 1.169 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,12% στις 2.554 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς και τα futures της Wall Street, κινήθηκαν αρνητικά στις πρώτες ευρωπαϊκές ώρες συναλλαγών, στον απόηχο της υποβάθμισης των γαλλικών τραπεζών Societe Generale και Credit Agricole από την Moody’s Investors Service.

Αλλά οι συντονισμένες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις ώστε να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία και να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, δια στόματος κυρίως των κ. κ. Barroso, Rehn και Sarkozy, ενέπνευσαν αλλαγή κλίματος το μεσημέρι. Ειδικά η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν ότι θα παρουσιαστούν προτάσεις για την εισαγωγή ομολόγων ευρωζώνης, είχαν ιδιαίτερα καλή υποδοχή.

Στη συνέχεια ωστόσο, η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας ότι η κάτω βουλή της χώρας δεν μπορεί να ψηφίσει επί των μεταβολών του EFSF στις 21 Σεπτεμβρίου όπως είχε προγραμματιστεί, εξαιτίας της αποτυχίας έγκρισης των μέτρων από την αρμόδια επιτροπή, έσβησε προς στιγμήν τα κέρδη των ευρωαγορών και επανέφερε την μεταβλητότητα.

Αυτή την ώρα στις ευρωαγορές ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,99% στις 5.220 μονάδες, ο DAX που κέρδιζε σχεδόν 2,5% το μεσημέρι, ενισχύεται 1,71% στις 5.252 μονάδες, και ο CAC σημειώνει άνοδο 0,58% στις 2.912 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τα μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν έδειξαν για άλλη μια φορά ότι η αμερικανική οικονομία δεν παρουσιάζει πειστικές ενδείξεις ανάπτυξης.
 
Οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν πρακτικώς στάσιμες τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, καθώς ο όγκος των λιανικών πωλήσεων παρέμεινε στα 389,5 δισ. δολάρια του Ιουλίου, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού παρέμεινε σταθερός στον ίδιο μήνα.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η ConAgra Foods επιβεβαίωσε την προσφορά εξαγοράς της Ralcorp Holdings (-10%), ενώ η επενδυτική Oaktree Capital Management έκανε πρόταση εξαγοράς της παιχνιδοβιομηχανίας Jakks Pacific Inc. (+25%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v