Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Barroso: Σύντομα οι προτάσεις για το ευρωομόλογο

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως σύντομα θα παρουσιαστούν οι προτάσεις για το ευρωομόλογο και τάχθηκε υπέρ της ευρύτερης οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης στην Ευρώπη

Barroso: Σύντομα οι προτάσεις για το ευρωομόλογο
«Ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε τον αρνητικό κύκλο της κρίσης χρέους είναι με μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» δήλωσε ο Jose Manuel Barroso αναφερόμενος στην πολύκροτη πρόταση για την υιοθέτηση ευρωομολόγου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύντομα θα παρουσιάσει τις επιλογές που υπάρχουν για το ευρωομόλογο» δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει: «Πρέπει όμως να είμαστε ειλικρινείς. Αυτό δεν θα είναι μία άμεση λύση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά θα είναι ένα στοιχείο μίας ευρείας προσέγγισης προς οικονομική και πολιτική ενοποίηση». "Η βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι μέρος της λύσης, αλλά δεν θα γίνει εν μία νυκτί" δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Ο κ. Barroso δήλωσε πως ορισμένες από τις προτάσεις που θα παρουσιαστούν μπορούν να εφαρμοστούν με τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές συνθήκες, ενώ κάποιες άλλες απαιτούν αλλαγές. Διευκρινίζει ωστόσο, ότι δεν αποδυναμώνεται η ανάγκη να εκπληρώσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της. "Οι προτάσεις που απαιτούν σημαντικές αλλαγές στις Συνθήκες δεν αποτελούν εναλλακτική στην ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τις υποχρεώσεις της", σημείωσε.
 
«Οι αγορές και οι επενδυτές θα μας εμπιστευθούν μόνο όταν δείξουμε ότι ανταποκρινόμαστε στις δεσμεύσεις μας» δήλωσε o κ. Barroso.


Πρέπει να δοθεί η 6η δόση στην Ελλάδα 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε υπέρ της εκταμίευσης της 6ης δόσης στην Ελλάδα σύμφωνα με όσα δήλωσε στην τελευταία συζήτηση επί του θέματος στο ευρωπαϊκό κολέγιο των Επιτρόπων.

Ο κ. Μπαρόζο φέρεται να υπογραμμίζει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί, "αφού δεν έχει ανταποκριθεί στους στόχους της". Ωστόσο εκτιμά ότι η 6η δόση του δανείου θα πρέπει να εκταμιευτεί, καθώς η ευρωζώνη δεν θα είναι σε θέση να ελέγξει τις συνέπειες μίας χρεοκοπίας κράτους - μέλους της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v