Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody΄s:Υποβάθμιση γαλλικών τραπεζών λόγω Ελλάδας

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Societe Generale και της Credit Agricole, λόγω της έκθεσής τους στην ελληνική οικονομία, προχώρησε η Moody's. Αμετάβλητη η αξιολόγηση της BNP, που προχωρά σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Moody΄s:Υποβάθμιση γαλλικών τραπεζών λόγω Ελλάδας
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Societe Generale και της Credit Agricole, λόγω της έκθεσής τους στην ελληνική οικονομία, προχώρησε η Moody's. Η αξιολόγηση της ΒΝΡ Paribas έμεινε αμετάβλητη.

Συγκεκριμένα, ο οίκος "έκοψε" την αξιολόγηση της SocGen σε "Αa3" από "Aa2" και της Credit Agricole σε "Αa2" από "Aa1". Το outlook παραμένει αρνητικό.

Αναφορικά με την ΒΝP, η οποία φημολογούνταν ότι θα ακολουθήσει τις δύο τράπεζες, η Moody's τονίζει πως η κερδοφορία και η κεφαλαιακή βάση της BNP Paribas στην παρούσα φάση παρέχουν επαρκές "μαξιλάρι" για την υποστήριξη της έκθεσής της σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Η κίνηση της Moody's ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, καθώς είχε προβεί σε σχετική προειδοποίηση από τις 15 Ιουλίου. Ο διευθύνων σύμβουλος της SocGen, μάλιστα, δήλωσε προ δύο ημερών ότι η κίνηση αυτή ήδη έχει προεξοφληθεί στην τιμή της μετοχής.

Η Moody's αναφέρει ότι οι ανησυχίες για τις δομικές προκλήσεις ως προς τις δυνατότητες χρηματοδότησης των γαλλικών τραπεζών και τη ρευστότητά τους έχουν αυξηθεί. Όσον αφορά στη Societe Generale, πάντως, η Moody's αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση πως εκτιμά ότι διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για να ανταποκριθεί σε πιθανές νέες ζημίες από τα ελληνικά ομόλογα.

Η BNP, παράλληλα, ανακοίνωσε πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων ύψους 70 δισ. ευρώ ώστε να βελτιώσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1. Σε αντίστοιχη κίνηση προέβη δύο μέρες νωρίτερα η Societe Generale. Η τράπεζα δήλωσε επίσης ότι θα μειώσει τις δολαριακές ανάγκες χρηματοδότησης κατά 60 δισ. δολ. μέχρι τα τέλη του 2012. Στόχος της ΒΝΡ είναι η επίτευξη δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9% την 1η Ιανουαρίου του 2013. 

Σχετικά με τις ανησυχίες για την έκθεσή της στην ελληνική οικονομία, η διοίκηση της ΒΝΡ δήλωσε ότι στο υποθετικό σενάριο επιπλέον haircut 55% θα οδηγήσει σε "διαχειρίσιμες" ζημίες 1,7 δισ. ευρώ.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της Moody's, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, κ. Christian Noyer, δήλωσε πως η υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών ήταν αναμενόμενη και σχετικά μικρή. "Οι γαλλικές τράπεζες έχουν ακόμη καλή αξιολόγηση", δήλωσε ο κ. Noyer, τονίζοντας πως τα διαθέσιμα κεφάλαια των τραπεζών τους δίνουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν όλες τις πιθανές μελλοντικές ζημίες από την ελληνική κρίση. "Ακόμη και σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας οι γαλλικές τράπεζες δεν θα καταγράψουν ζημίες, απλώς θα διανέμουν μικρότερο μέρισμα", δήλωσε ο κ. Noyer.

Ο κεντρικός τραπεζίτης χαρακτήρισε υπερβολική την αναταραχή στις αγορές ως προς τον τραπεζικό κλάδο και δήλωσε πως οι προτάσεις για κρατικοποίηση τραπεζών δεν έχουν κανένα νόημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v