Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση ρευστότητας από 5 κεντρικές τράπεζες

Συνδυασμένη παρέμβαση στις αγορές χρήματος πραγματοποιούν οι πέντε μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο, με προγράμματα τρίμηνης ρευστότητας σε δολάριο εντός του δ΄ τριμήνου. Οι λεπτομέρειες.

Παρέμβαση ρευστότητας από 5 κεντρικές τράπεζες
Συνδυασμένη παρέμβαση στις αγορές χρήματος πραγματοποιούν οι πέντε μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο, με προγράμματα τρίμηνης ρευστότητας σε δολάριο εντός του δ΄ τριμήνου.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την επανεκκίνηση προγραμμάτων τρίμηνης χρηματοδότησης των τραπεζών σε δολάρια.

Το πρόγραμμα διάθεσης πιστωτικών γραμμών σε δολάρια πραγματοποιείται σε συνεργασία της ΕΚΤ με την αμερικανική Federal Reserve, την ελβετική κεντρική τράπεζα SNB, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην κάλυψη των αναγκών κυρίως των ευρωπαϊκών τραπεζών σε δολάρια.

Πιο αναλυτικά, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει τρεις ακόμη δημοπρασίες για 3μηνη χρηματοδότηση σε δολάρια εντός του δ΄ τριμήνου, επιπροσθέτως των σχετικών εβδομαδιαίων πράξεων που διενεργεί. 

Οι σχετικές ημερομηνίες είναι 12 Οκτωβρίου, 9 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου.   


Κέρδη στα χρηματιστήρια - ράλι για το ευρώ

Η είδηση έχει απήχηση στις αγορές, καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σαφώς υψηλότερα, με τον δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη να ενισχύεται κατά 3,7% και τον τίτλο της Deutsche Bank να σημειώνει αύξηση κατά 9,2%.

Οι γαλλικές τράπεζες αντιδρούν με θεαματική άνοδο: η BNP Paribas εκτινάσσεται ενδοσυνεδριακά σε ποσοστό 22% και κερδίζει αυτήν την ώρα 14%, ενώ η Societe Generale ενισχύεται 8%.

Ισχυρή θετική επίδραση και στη Wall, που άνοιξε με σημαντικό ανοδικό gap.

Το ευρώ αντιδρά με κέρδη που ξεπερνούν το 1%, με την ισοτιμία στο 1,388 δολάριο, ενώ ο χρυσός χάνει 32 δολάρια, στα 1.795 δολ. ανά ουγκιά.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v