Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χειροκροτούν τις κεντρικές τράπεζες οι αγορές

Στην 3η επέτειο της κατάρρευσης της Lehman, οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες συντονίζονται με παροχή δολαρίων, προκαλώντας ευρεία επενδυτική ανακούφιση. Τραπεζικό ράλι σε Wall, ευρωαγορές, εκτίναξη του ευρώ.

Η απόφαση των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη να παράσχουν πρόσθετα δάνεια σε δολάρια προς τις εμπορικές τράπεζες, δημιουργεί ελπίδες εκτόνωσης των φόβων για πιστωτικό κραχ εξαιτίας της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη.

Η ανακοίνωση προκάλεσε ράλι τιμών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κέρδη στην Wall Street, εκτίναξη του ευρώ και «βουτιά» του χρυσού.

Η κίνηση των κεντρικών τραπεζών, που συμφώνησαν επανενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς 3μηνης δολαριακής ρευστότητας στο δ΄τρίμηνο του έτους, συμπίπτει χρονικά με την τρίτη θλιβερή επέτειο της κατάρρευσης της Lehman Brothers, που ήταν το έναυσμα για το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, τον Σεπτέμβριο του 2008.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας και η ελβετική κεντρική τράπεζα, ανακοίνωσαν ότι έκαστη θα διενεργήσει πρόσθετες δημοπρασίες σε δολάρια, προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέχρι την λήξη του έτους. Οι δημοπρασίες θα συντονίζονται από την αμερικανική U.S. Federal Reserve.

Τα χρηματιστήρια αντιδρούν με ράλι τιμών και ο δεικτης Dow Jones κερδίζει 0,91% στις 11.349 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,86% στις 1.199 μονάδες, ενω ο Nasdaq ενισχύεται 0,61% στις 2.588 μονάδες.

Ο τεχνολογικός κλάδος ολιγωρεί, εξαιτίας της απογοητευτικής πρόβλεψης του οίκου ερευνών Gartner για τα φετινά έσοδα της βιομηχανίας.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν με ράλι τιμών στην είδηση των κεντρικών τραπεζών, και και ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 2,11% στις 5.338 μονάδες, ο DAX με κερδη 3,15% στις 5.508 μονάδες, ενώ ο CAC εκτινάχθηκε 3,27% στις 3.046 μονάδες.

Οι γαλλικές τράπεζες αντέδρασαν με θεαματικές ανόδους, με την BNP Paribas να εκτινάσσεται ενδοσυνεδριακά 22% και να κερδίζει αυτή την ώρα 14%, ενώ η Societe Generale ενισχύθηκε έως 8%.

Αντιθέτως πάντως, η μετοχή της UBS αντιδρά με πτώση 6% στην Νέα Υόρκη, μετά την ανακοίνωση ζημίας 2 δισ. δολ. από παράνομες συναλλαγές trader της επενδυτικής τράπεζας.

Οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών ακολουθούν το ράλι των ευρω-τραπεζών και ο τίτλος της Morgan Stanley κερδίζει 3,6%, της Bank of America 2,13% ενώ της Goldman Sachs επίσης ενισχύεται.

Το ευρώ αντέδρασε με κέρδη που ξεπέρασαν το 1,3% στο 1,3914 δολ., ενώ ο χρυσός χάνει 45 δολάρια και διολισθαίνει στα 1.781 δολ. ανά ουγκιά.

Η Wall Street αποκομίζει κέρδη επί τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, παρακολουθώντας την πρόοδο των προσπαθειών της Ευρώπης να επιλύσει την κρίση χρεών, παρά τα δυσμενή εγχώρια στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Για την αμερικανική οικονομία, ανακοινώθηκε σήμερα «μπαράζ» από αρνητικά μακροοικονομικά δεδομένα, με αύξηση πληθωρισμού, αύξηση στων νέων ανέργων και βουτιά του δείκτη εμπιστοσύνης.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,5% τον Αύγουστο στην αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας και αναρριχήθηκε 3,8% στο 12μηνο. Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 11.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο δείκτης Empire State, που αποτυπώνει την δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης, διολισθησε στο -8,8 τον Σεπτέμβριο εναντι -7,7 τον Ιούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v