Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη σε ΗΠΑ-ΕΕ με χορηγία κεντρικών τραπεζών

Ανοδος για τις μετοχές στη Wall, ράλι στην Ευρώπη μετά την απόφαση των κεντρικών τραπεζών να προσφέρουν ρευστότητα σε δολάρια. Κέρδη 1,3% για το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Υποχωρεί κατά 45 δολάρια ο χρυσός.

Η απόφαση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών να επανενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς 3μηνης δολαριακής ρευστότητας στο δ΄τρίμηνο του έτους, ωθούν υψηλότερα τους βασικούς δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο και ωθούν το ευρώ σε κέρδη 1%.

Το πρόγραμμα διάθεσης πιστωτικών γραμμών σε δολάρια πραγματοποιείται σε συνεργασία της ΕΚΤ με την αμερικανική Federal Reserve, την ελβετική κεντρική τράπεζα SNB, την Τράπεζα της Αγγλίας και την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,35% στις 11.401 μονάδες, ο S&P κερδίζει 1,17% στις 1.203 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 1% στις 2.598 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντιδρούν με ράλι τιμών στην είδηση, που δημιουργεί συνθήκες βελτίωσης του δανεισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών σε δολάρια, και ο δείκτης FTSE ενισχύεται 2,32% στις 5.346 μονάδες, ο DAX κερδίζει 3,83% στις 5.545 μονάδες, ενώ ο CAC εκτινάσσεται 4,22% στις 3.074 μονάδες.

Οι γαλλικές τράπεζες αντιδρούν με θεαματικές ανόδους, με την BNP Paribas να εκτινάσσεται ενδοσυνεδριακά 22% και να κερδίζει αυτή την ώρα 14%, ενώ η Societe Generale ενισχύεται 8%.

Οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών ακολουθούν το ράλι, ελπίζοντας σε εκτόνωση των προβλημάτων ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η μετοχή της Morgan Stanley κερδίζει 3,6%, της Bank of America 2,13% και της Goldman Sachs επίσης ενισχύεται.

Το ευρώ αντιδρά με κέρδη που ξεπερνούν το 1,3% στο 1,3914 δολάρια, ενώ ο χρυσός χάνει 45 δολάρια μετά την είδηση για την δολαριακή "βοήθεια" προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και διολισθαίνει στα 1.781 δολ. ανά ουγκιά.

Η Wall Street αποκομίζει κέρδη επί τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, παρακολουθώντας την πρόοδο των προσπαθειών της Ευρώπης να επιλύσει την κρίση χρεών, παρά τα δυσμενή εγχώρια στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Για την αμερικανική οικονομία, ανακοινώθηκε σήμερα «μπαράζ» από αρνητικά μακροοικονομικά δεδομένα, με αύξηση πληθωρισμού, αύξηση στων νέων ανέργων και βουτιά του δείκτη εμπιστοσύνης.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,5% τον Αύγουστο στην αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας και αναρριχήθηκε 3,8% στο 12μηνο. Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 11.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο δείκτης Empire State, που αποτυπώνει την δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης, διολισθησε στο -8,8 τον Σεπτέμβριο εναντι -7,7 τον Ιούλιο.

Η μετοχή της UBS αντιδρά με πτώση 6% μετά την ανακοίνωση ζημίας 2 δισ. δολ. από παράνομες συναλλαγές trader της επενδυτικής τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v