Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία άνοδος 6,3% για τον S&P 500

Τα θετικά στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης οδήγησαν σε 5η διαδοχική άνοδο τη Wall. Στο προσκήνιο οι αποφάσεις του ECOFIN. Εβδομαδιαία κέρδη 4,7% για Dow και 5,4% για Nasdaq. Πάνω από τα $1.800 ο χρυσός.

Τα θετικά στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης οδήγησαν σε 5η διαδοχική άνοδο τη Wall στον απόηχο της δυναμικής παρέμβασης των Κεντρικών Τραπεζών στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Αναλυτικά, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συντονισμό με τέσσερις κορυφαίες Κεντρικές Τράπεζες (ΗΠΑ, Ελβετίας, Αγγλίας και Ιαπωνίας) να προχωρήσει στην παροχή ρευστότητας σε δολάρια στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, διατήρησε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Πέρα όμως από την δυναμική παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών την Πέμπτη στις χρηματιστηριακές αγορές , σήμερα το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάστηκε και στη συνεδρίαση του ECOFIN από την οποία η καταρχήν συμφωνία –που ανακοινώθηκε λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης-ενός πακέτου 6 μέτρων για την μελλοντική οικονομική διακυβέρνηση των χωρών μελών της Ευρωζώνης μάλλον δεν αναπτέρωσε τις ελπίδες για την άμεση αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Lightspeed Financial, Benjy Schwartz, “Οι επενδυτές ψάχνουν για ενδείξεις οριστικής λύσης στο πρόβλημα της Ελλάδας έως τις 11 Οκτωβρίου. Οι ηγέτες της Ευρωζώνη διαθέτουν το χρόνο ώστε να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εκείνες που θα επαναφέρουν την σταθερότητα στην περιοχή».

Από πλευράς οικονομίας, τα στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης προκάλεσαν αισιοδοξία στους επενδυτές για την πορεία ανάκαμψης των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ο εν λόγω δείκτης το Σεπτέμβριο ανήλθε στο 57,8 έναντι 55,7 τον προηγούμενο μήνα, σημαντικά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Research In Motion σημείωσε βουτιά 19% μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα και την υποβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας από την διοίκηση.

Επιπλέον η μετοχή της Netflix υποχώρησε κατά 8% κατόπιν της μειωμένης πρόβλεψης συνδρομητών κατά 1 εκατ. (από 25 εκατ. στα 24 εκατ.)έως τα τέλη του 2011.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού επέστρεψε πάνω από τα 1.800 δολ./oz και συγκεκριμένα στα 1.816 δολ. σημειώνοντας άνοδο 1,95%.

Στον αντίποδα η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2% στα 87,56 δολάρια ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 0,1%, στο 0,87 δολ., ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 2,2%, στα 18,98 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 0,66%, στις 11.509,09 μονάδες, ο S&P με κέρδη 0,57%, στις 1.216,01 μονάδες, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,58%, στις 2.622,31 μονάδες.

Μικτή εικόνα στο κλείσιμο μιας ανοδικής εβδομάδας κατέθεσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι ευρωαγορές και ειδικά οι τραπεζικοί κλάδοι, κινήθηκαν ανοδικά στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης, στον απόηχο της απόφασης των 5 μεγάλων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη να υποστηρίξουν την ρευστότητα των ευρω-τραπεζών.

Η απουσία όμως καθοριστικής συμφωνίας από το συμβούλιο Ecofin στην Πολωνία, έσβησε πολλά από τα κέρδη και ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,58% στις 5.368 μονάδες, ο DAX με άνοδο 1,18% στις 5.573 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,48% στις 3.031 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v