Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα και Fed δίχασαν τη Wall Street

Πιέσεις στη Wall εν αναμονή των αποφάσεων της διήμερης συνεδρίασης της Fed. Οριακά κέρδη για Dow. Παραμένουν οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Νέο ιστορικό υψηλό για Apple στα 420 δολ. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Πιέσεις στη Wall εν αναμονή των αποφάσεων της διήμερης συνεδρίασης της Fed. Οριακά κέρδη για Dow. Παραμένουν οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Νέο ιστορικό υψηλό για Apple στα 420 δολ.

Με μεγάλες προσδοκίες αναμένουν οι επενδυτές την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Fed, εν μέσω ανησυχιών για τις επικείμενες εξελίξεις στην κρίση χρέους στην Ευρώπη και τη στάση της τρόικας απέναντι στην Ελλάδα.

Αναλυτικά, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, οι επενδυτές αναμένουν την ανακοίνωση μέτρων που θα τονώσουν τη χρηματιστηριακή αγορά και θα ενισχύσουν ευρύτερα την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Είναι βέβαιο ότι ενδεχόμενη ανακοίνωση ενός τρίτου γύρου παροχής ρευστότητας στην αγορά μέσω της επαναγοράς ομολόγων θα προκαλέσει ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον στη Wall το επόμενο διάστημα.

Όπως όμως σημειώνει ο αναλυτής της Key Private Bank, κ. Bruce McCain, «η Fed πιθανότατα θα ανακοινώσει μια σειρά μέτρα (με μικρό αντίκτυπο στην αγορά) με στόχο να στηρίξει μεν την αμερικανική οικονομία αλλά και να μην επιβαρύνει περαιτέρω τον ισολογισμό της Κεντρικής Τράπεζας».

Παρά την αρχικά ισχυρή άνοδο σε Dow και S&P, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους και οι εξελίξεις όσον αφορά στη νέα τηλεδιάσκεψη στην Ελλάδα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και της τρόικας.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, η Ελλάδα θα πρέπει να συνηθίσει σε ένα μέλλον γεμάτο νέα μέτρα λιτότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρέος της και η Γερμανία αντίστοιχα θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα πληρώσει περισσότερα για να διασώσει, στο τέλος, την οικονομία της. Μία άποψη την οποία φαίνεται να μην ασπάζονται οι φορολογούμενοι - ψηφοφόροι στη Γερμανία.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι η υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας από την S&P δεν πτόησε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο στις ΗΠΑ, οι επενδυτές αγνόησαν τα νέα απογοητευτικά στοιχεία στη στεγαστική αγορά, καθώς οι ανεγέρσεις νεόδμητων κατοικιών μειώθηκαν κατά 5% τον Αύγουστο.

Στη χρηματιστηριακή αγορά και συγκεκριμένα στον δείκτη Nasdaq, ο οποίος και σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες, η μετοχή του τεχνολογικού ομίλου της Apple έπιασε νέο ιστορικό υψηλό στα 420 δολ. (για να υποχωρήσει αργότερα στα $416), ενώ οι δεικτοβαρείς μετοχές των Netflix και Xilinx κινήθηκαν πτωτικά 6% και 2% αντίστοιχα.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού ανέκαμψε πάνω από τα 1.800 δολ./oz και συγκεκριμένα στα 1.804 δολ., με άνοδο 1,4%, και αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,2% στα 86,86 δολάρια ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε πτώση 0,1%, στο 0,88 δολ., και το δικαίωμα της σημείωνε απώλειες 1,1%, στα 18,95 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 0,07%, στις 11.408,66 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,17%, στις 1.202,09 μονάδες, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,86%, στις 2.590,24 μονάδες.

Σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αψηφώντας την υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας, έκλεισαν με σημαντική ανάκαμψη.

Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο ενισχύθηκε 1,98% στις 5.364 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κέρδισε 2,88% στις 5.572 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι έκλεισε 1,5% υψηλότερα στις 2.984 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v