Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισε το ανοδικό σερί στη Wall Street

Οι πληροφορίες ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για την 6η δόση περιόρισαν τις αρχικά ισχυρές -έως και 2%- απώλειες στη Wall Street. Επέστρεψε κάτω από τα 1.800 δολ./oz ο χρυσός.

Οι πληροφορίες ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για την 6η δόση περιόρισαν τις αρχικά ισχυρές -έως και 2%- απώλειες στη Wall Street. Τερμάτισε το ανοδικό σερί 5 συνεδριάσεων. Επέστρεψε κάτω από τα 1.800 δολ./oz ο χρυσός. Βουτιά στις ευρωαγορές.

Απώλειες στη Wall, καθώς στο επίκεντρο των εξελίξεων βρέθηκε η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζεται εκ νέου στο ελληνικό ζήτημα.

Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε σήμερα στις αγορές και του ενδιαφέροντος για τις αποφάσεις σχετικά με το ελληνικό χρέος ήταν η στάση που κράτησαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διεθνώς, τα οποία παρακολουθούσαν στενά την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη (όπως τουλάχιστον τη χαρακτήρισε το Bloomberg) μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και της τρόικας.

Ωστόσο, οι πρώτες πληροφορίες από την Αθήνα, που μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι η Ελλάδα είναι κοντά σε συμφωνία με την τρόικα, περιόρισαν αισθητά τις απώλειες στη Wall προς το τέλος της συνεδρίασης.

Νωρίτερα, ο αναλυτής της Gluskin Sheff, κ. David Rosenberg, σημείωνε: "Η ελληνική χρεοκοπία δείχνει να πλησιάζει και οι αγορές φαίνεται να προετοιμάζονται για το γεγονός".

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε και αν τελικά θα υπάρξει ελληνική χρεοκοπία, ωστόσο σήμερα οι επενδυτές προχώρησαν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις -περισσότερο στην Ευρώπη και λιγότερο στις ΗΠΑ-, με τον τραπεζικό κλάδο να πρωταγωνιστεί στις πιέσεις.

Οριακή πτώση για την Bank of America και για τη Citigroup στη Wall. Ισχυρές απώλειες 6,2% για τη μετοχή της Societe Generale, 4,5% για την Deutsche Bank και 4,1% για την Commerzbank, στις ευρωαγορές.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι πρώτες που θα πληγούν από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας είναι οι τράπεζες και ιδιαίτερα οι γαλλικές, που βρίσκονται σημαντικά εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος.

Εντός των ΗΠΑ, το σχέδιο περιορισμού του ελλείμματος κατά 3 τρισ. την επόμενη δεκαετία, μέσω της μείωσης των ομοσπονδιακών δαπανών και της αύξησης των φορολογικών εσόδων που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος κ. Barack Obama, μάλλον δεν ενθουσίασε τη Wall, καθώς οι επενδυτές ακόμα αναμένουν ενδείξεις για ένα τρίτο πακέτο στήριξης της οικονομίας από τη Fed.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε σήμερα σε χαμηλό επτά μηνών έναντι του δολαρίου, εν αναμονή της κρίσιμης απόφασης των Ευρωπαίων για την 6η δόση στην Ελλάδα.

Περιέργως, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού, που κατά κανόνα ενισχύεται σε περιόδους επενδυτικής ανασφάλειας, επέστρεψε σήμερα κάτω από τα 1.800 δολ./oz, σημειώνοντας πτώση 2,1% στα 1.777 δολ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει αναλυτής, επειδή οι κερδοσκόποι τελευταία έχουν ρίξει πολύ χρήμα στον χρυσό, αυτό το παραδοσιακό καταφύγιο έχει μετατραπεί σε κερδοσκοπική συναλλαγή λόγω του "καυτού" χρήματος που είχε εισέλθει. "Αυτό το χρήμα εξέρχεται τώρα".

Παράλληλα, και η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 3% στα 85,22 δολ. ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε άνοδο 1,35%, στο 0,83 δολ., ενώ το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,1%, στα 18,90 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 0,94%, στις 11.401,01 μονάδες, ο S&P σημείωσε κέρδη 0,98%, στις 1.204,09 μονάδες, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,36%, στις 2.612,83 μονάδες.

Οι ευρωαγορές έκλεισαν λίγη ώρα πριν από την έναρξη της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους της τρόικας από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Κινήθηκαν με αρνητικά πρόσημα σε όλο το διάστημα της συνεδρίασης, εκφράζοντας την απογοήτευση για τις εξελίξεις από το τελευταίο Eurogroup, και έκλεισαν με μεγάλη πτώση.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE έκλεισε 2,03% χαμηλότερα στις 5.259,56 μονάδες, ο DAX με πτώση 2,83% στις 5.415,91 μονάδες, ενώ ο CAC 3% στις 2.940 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v