Νέα βαριά πτώση 390 μονάδων στη Wall

Μαζικές ρευστοποιήσεις στη Wall με τους δείκτες να σημειώνουν απώλειες άνω του 3% καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενη παγκόσμια οικονομική ύφεση. "Βουτιά" 67 δολ. για χρυσό και πτώση 6% για πετρέλαιο.

Αθρόες πωλήσεις στη Wall στον απόηχο των μέτρων και των δυσοίωνων προβλέψεων της Fed. Εντείνονται οι ανησυχίες για επικείμενη παγκόσμια ύφεση

Καθοδόν για τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τις 10 Οκτωβρίου 2008 βρίσκεται πλέον ο Dow ο οποίος έχει ήδη σημειώσει απώλειες σχεδόν 7%. Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Οκτώβριο του 2008, ο Dow είχε χάσει 18% ήτοι 1874 μονάδες.

Αναλυτικά, σε κλοιό μαζικών ρευστοποιήσεων βρέθηκε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση η Wall καθώς εντείνονται οι ανησυχίες τόσο για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους όσο και για ενδεχόμενη παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Στις νέες ανησυχίες των επενδυτών συνέβαλλαν τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα σε Ευρώπη και Κίνα που ενίσχυσαν τους φόβους για επικείμενη ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συγκεκριμένα, σημαντική επιδείνωση παρουσίασε ο μεταποιητικός κλάδος στην Κίνα καθώς υποχώρησε σε χαμηλό 2 μηνών. Αντίστοιχα και στην ευρωζώνη ο μεταποιητικός κλάδος παρέμεινε για δεύτερο διαδοχικό μήνα κάτω από τις 50 μονάδες, σε επίπεδο που αντιστοιχεί σε συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Παράλληλα παραμένει ο απόηχος του πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε χθες η Fed. Μερίδα αναλυτών συνεχίζει να κατηγορεί την Κεντρική Τράπεζα ότι δίστασε να παρέμβει δυναμικά στην αγορά με την παροχή φρέσκου χρήματος ενώ άλλοι αναλυτές σημειώνουν ότι η εφαρμογή του αποκαλούμενου «Operation Twist» της τάξεως των 400 δισ. δολαρίων αποτελεί ένδειξη των φόβων της Fed για ενδεχόμενη ύφεση στις αγορές.

Όπως σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan Funds, David Kelly, “Δεν ξέρω πόσο ακόμα θα υποχωρήσουν οι αγορές. Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στις ηγεσίες, οι οποίες συνεχίζουν να προτείνουν λύσεις που είτε δεν μπορούν να ολοκληρωθούν είτε απλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Η Fed πρέπει να αποδείξει την εμπιστοσύνη της στην οικονομία”.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο εντός των ΗΠΑ, τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην αγορά εργασίας δεν κατάφεραν να ενισχύσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών. Αναλυτικά, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 9.000 την περασμένη εβδομάδα στις 423.000 αιτήσεις.

Στη χρηματιστηριακή αγορά οι ισχυρότερες πιέσεις εκδηλώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο τόσο στη Wall όσο και στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Αναλυτικά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η μετοχή της Bank of America λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, υποχωρεί 5,2%, της Citigroup 7,4% και της Wells Fargo 3,4%.

Από το επιχειρηματικό πεδίο, η United Technologies (-4,5%) κατέληξε στην εξαγορά της Goodrich (+10% περίπου) έναντι 127,50 δολ. ανά μετοχή.

Στην αγορά εμπορευμάτων σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε σήμερα η τιμή του πετρελαίου καθώς υποχώρησε 6,6% στα 80,24 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού έχασε 62 δολάρια στα 1.745 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 10%, στα 0,83 σεντς ενώ το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 0,2%, στα 18,55 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 3,51%, στις 10.733,83 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 3,19%, στις 1.129,56 μονάδες, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 3,25%, στις 2.455,67 μονάδες.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE έκλεισε 4,67% χαμηλότερα στις 5.042 μονάδες, τον DAX 4,96% στις 5.164 μονάδες, και τον CAC 5,25% χαμηλότερα στις 2.782 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v