Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 350 μονάδων για τον Dow Jones

Χωρίς σταματημό υποχωρούν τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς οι ανακοινώσεις από ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα, δείχνουν έναν πλανήτη στα πρόθυρα νέας ύφεσης. Χάνει 50 δολ. ο χρυσός, αιμορραγούν οι ευρωαγορές.

Χωρίς σταματημό υποχωρούν τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς οι κινήσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας και τα στατιστικά από Ευρώπη και Κίνα δείχνουν έναν πλανήτη στα πρόθυρα νέας, βαθιάς ύφεσης.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 2,78% στις 10.816 μονάδες, ο S&P 2,59% στις 1.136 μονάδες, ο Nasdaq 2,59% στις 2.472 μονάδες.

Οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι και σήμερα δραματικές, με τον δείκτη FTSE να βουλιάζει αυτή την ώρα 4,41% στις 5.055 μονάδες, τον DAX 3,26% στις 5.203 μονάδες, και τον CAC 5% χαμηλότερα στις 2.790 μονάδες.

Η Federal Reserve ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, αποδεικνύοντας ότι η κεντρική τράπεζα φοβάται διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας σε νέα ύφεση.

Τα δυσμενή οικονομικά μεγέθη για την μεταποίηση στην Κίνα και στην ευρωζώνη επιδείνωσαν την επενδυτική ψυχολογία και τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με κάθετη πτώση.

Βαριές απώλειες εμφανίζουν και οι τιμές του χρυσού και του πετρελαίου.

Η τιμή του χρυσού χάνει πάνω από 50 δολάρια, μετά το ράλι του δολαρίου, το οποίο αντιδρά στα μέτρα ανταλλαγής ομολόγων που ανακοίνωσε χθες η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του πολυτίμου μετάλλου υποχωρεί 54,30 δολ. στα 1.753,8 δολάρια στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, από 1.808 δολ. στο χθεσινό κλεισιμο στη Ν. Υόρκη.

Η τιμή του πετρελαίου αντιδρά επίσης με σημαντικές απώλειες στις νέες ενδείξεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Το συμβόλαιο του πετρέλαιο διολισθαίνει 4 δολ. στα 81,99 δολ. ανά βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Στα 1,34 δολάρια κινείται το ευρώ.  

Ο δείκτης Dow διολίσθησε χθες σχεδόν 300 μονάδες ή 2,5% μετά την απόφαση της Fed να επιχειρήσει περαιτέρω πτώση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων με την αποκαλούμενη «Operation Twist» ύψους 400 δισ. δολαρίων.

Τα σημερινά στατιστικά μεγέθη για την αμερικανική οικονομία έδειξαν μια ανεπαίσθητη βελτίωση στην αγορά εργασίας. Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 9.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο αριθμός των αιτήσεων διαμορφωθηκε στις 423.000 ,παραμένοντας επίμονα πάνω από επίπεδα που θα σηματοδοτούσαν κάποια βελτίωση στην απασχόληση

Από το επιχειρηματικό πεδίο, η United Technologies (-4,5%) κατέληξε στην εξαγορά της Goodrich (+10% περίπου) έναντι 127,50 δολ. ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v