Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βουτιά" 470 μονάδων στη Wall Street

Οι φόβοι παγκόσμιας ύφεσης βγαίνουν στο απειλητικά στο προσκήνιο, προκαλώντας μαζικές πωλήσεις στα χρηματιστήρια. Τρόμος για τις γαλλικές τράπεζες, χωρίς φρένα οι ευρωαγορές. Βουτιά Wall, χάνει 50$ ο χρυσός.

Εχοντας «κρυφτεί» πίσω από το ελληνικό δράμα επί μακρόν, οι φόβοι για δεύτερο σκέλος ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία βγαίνουν απειλητικά στο προσκήνιο, προκαλώντας αθρόες πωλήσεις στα χρηματιστήρια.

Οι δυσοίωνες προοπτικές που σκιαγράφησε η Federal Reserve για την αμερικανική οικονομία και οι ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης σε Κίνα και Γερμανία, πίεσε τα παγκόσμια χρηματιστήρια σε πτώση 4% και πλέον, ωθώντας τους επενδυτές στα καταφύγια του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων.

Το δολάριο αναρριχήθηκε σε υψηλό επτά μηνών καθώς οι επενδυτές ξεφορτώθηκαν αθρόα ενεργητικά προς όφελος του νομίσματος με την μεγαλύτερη ρευστότητα στον πλανήτη. Το ράλι του δολαρίου πίεσε τις τιμές του πετρελαίου σε πτώση 5% και πλεον, ενώ η τιμή του χρυσού διολισθησε σχεδόν 50$ στο πλαίσιο της μαζικής υποχώρησης σε όλο το φάσμα των εμπορευμάτων.

Οι αναφορές σε μεγάλα προβλήματα για τις γαλλικές τράπεζες έδωσαν την χαριστική βολή σε Wall και ευρωαγορές, που συμπαρέσυραν τον παγκόσμιο δείκτη MSCI σε πτώση 4,4% στα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους.

Η Wall Street καταγράφει απώλειες επί τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 3,9% στις 10.682 μονάδες, ο S&P 3,21% στις 1.129 μονάδες, ο Nasdaq 3.5% στις 2.450 μονάδες.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE έκλεισε 4,67% χαμηλότερα στις 5.042 μονάδες, τον DAX 4,96% στις 5.164 μονάδες, και τον CAC 5,25% χαμηλότερα στις 2.782 μονάδες.

Η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, που «κρύφτηκε» πίσω από το ελληνικό δράμα τις τελευταίες εβδομάδες, έχει βγει και πάλι απειλητικά στο προσκήνιο, αναφέρουν χαρακτηριστικά αναλυτές στο Reuters.

Η Federal Reserve ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, αποδεικνύοντας ότι η κεντρική τράπεζα φοβάται διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας σε νέα ύφεση.

Τα δυσμενή οικονομικά μεγέθη για την μεταποίηση στις "λοκομοτίβες" Κίνα και Γερμανία επιδείνωσαν την επενδυτική ψυχολογία και τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με κάθετη πτώση.

Η τιμή του χρυσού χάνει 54,30 δολ. στα 1.753,8 δολάρια στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, από 1.808 δολ. στο χθεσινό κλεισιμο στη Ν. Υόρκη.

Η τιμή του πετρελαίου αντιδρά επίσης με σημαντικές απώλειες στις νέες ενδείξεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Το συμβόλαιο του πετρέλαιο διολισθαίνει 4 δολ. στα 81,99 δολ. ανά βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Στα 1,34 δολάρια κινείται το ευρώ.

Ο δείκτης Dow διολίσθησε χθες σχεδόν 300 μονάδες ή 2,5% μετά την απόφαση της Fed να επιχειρήσει περαιτέρω πτώση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων με την αποκαλούμενη «Operation Twist» ύψους 400 δισ. δολαρίων.

Τα σημερινά στατιστικά μεγέθη για την αμερικανική οικονομία έδειξαν μια ανεπαίσθητη βελτίωση στην αγορά εργασίας. Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 9.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο αριθμός των αιτήσεων διαμορφωθηκε στις 423.000 ,παραμένοντας επίμονα πάνω από επίπεδα που θα σηματοδοτούσαν κάποια βελτίωση στην απασχόληση

Από το επιχειρηματικό πεδίο, η United Technologies (-4,5%) κατέληξε στην εξαγορά της Goodrich (+10% περίπου) έναντι 127,50 δολ. ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v