Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

El-Erian: Προς την "κόλαση" οι γαλλικές τράπεζες

Το ανώτατο στέλεχος του μεγαλύτερου επενδυτή σε ομόλογα στον πλανήτη, προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις μαζικών αναλήψεων από θεσμικούς στις γαλλικές τράπεζες.

El-Erian: Προς την κόλαση οι γαλλικές τράπεζες
Το ανώτατο στέλεχος του μεγαλύτερου επενδυτή σε ομόλογα στον πλανήτη, προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις σημαντικών προβλημάτων στις γαλλικές τράπεζες, προκαλώντας «κατρακύλα» στις μετοχές του κλάδου σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ο κ. Mohammed El-Erian της PIMCO παρατηρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις πως άλλες τράπεζες δεν δέχονται να συναλλάσσονται με γαλλικές τράπεζες και ότι CEOs γαλλικών τραπεζών γυρίζουν τον πλανήτη αναζητώντας ρευστό.

Σημειώνει ότι οι μετοχές των μεγάλων γαλλικών τραπεζών διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο 50% χαμηλότερα από την «ενσώματη» λογιστική αξία τους. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα αν ληφθεί υπόψει ότι ο συντελεστής κεφαλαιοποίησης στην αγορά σε σχέση με τα συνολικά ενεργητικά έχει διολισθήσει στο 1-1,5% (σε σύγκριση με 6-8% στις υγιέστερες τράπεζες).

Αναφέρει: «Όλα αυτά είναι ενδείξεις για επικείμενες μαζικές αναλήψεις θεσμικών από τις γαλλικές τράπεζες. Αν συνεχιστούν, οι τράπεζες δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά την απομόχλευση στους ισολογισμούς τους με πολύ δραστικό και άτακτο τρόπο. Θα προκληθεί νευρικότητα μεταξύ των μικρών καταθετών, οι οποίοι θα ακολουθήσουν τους θεσμικούς επενδυτές στην έξοδο. Τότε, η Ευρώπη θα πέσει σε καθολική τραπεζική κρίση που θα επιδεινώσει τις κρίσεις χρεών και θα προκαλέσει νέα οικονομική ύφεση, επιδεινώνοντας τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία.»

Αν η Ευρώπη δεν διορθώσει το πρόβλημα σύντομα, θα γίνει «κόλαση» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κορυφαίος επενδυτής και οικονομολόγος σε άρθρο του στους Financial Times.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις, κατά την διάρκεια συνεδρίου στην Ουάσιγκτον, ο chief executive officer και co-chief investment officer της Pacific Investment Management, δήλωσε ότι «ο πλανήτης βρίσκεται στα πρόθυρα της επόμενης χρηματοοικονομικής κρίσης, με την κρίση χρεών στο επίκεντρο.»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τοποθετήσει ένα «ρελέ ασφαλείας» για να περιορίσει την κρίση στην ευρωζώνη και ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρώπη έχουν καταπολεμήσει τα εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v