Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρική αντίδραση σε Wall - ευρωαγορές

Επιλεκτικές αγορές και φήμες για επικείμενη παρέμβαση της ΕΚΤ προς εκτόνωση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη, στηρίζουν Wall και ευρωαγορές σε ήπια ανάκαμψη. Εντονη η νευρικότητα, βουτιά ρεκόρ του αργύρου.

Σταθεροποιητικό κλείσιμο σε μια από τις χειρότερες εβδομάδες των τελευταίων ετών επιχειρούν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς φημολογείται ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα προσφύγουν σε έκτακτα μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας στην ευρωζώνη, που πλήττεται από την κρίση χρεών.

Εντονη παραμένει πάντως η νευρικότητα, με μεγάλες πιέσεις στα εμπορεύματα λόγω φόβων παγκόσμιας επιβράδυνσης.

Ενδεικτικά η τιμή του αργύρου υποχωρεί 10,3% με μια από τις χειρότερες πτώσεις στην ιστορία του και κινείται στα 32,83 δολάρια.

Μετά από πτωτικό άνοιγμα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται αυτή την ώρα 0,37% στις 10,773 μονάδες, ο S&P 0,62% στις 1.137 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει άνοδο 1,01% στις 2.480 μονάδες.

Στις αγορές «ακούγονται» ποικίλες φήμες για παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών και ειδικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσα στο σαββατοκύριακο, ώστε να εκτονωθεί η κρίση χρεών στην ευρωζώνη.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να επαναφέρει μηχανισμούς πιο μακροπρόθεσμης ρευστότητας προς τις εμπορικές τράπεζες, ενώ αρκετοί παρατηρητές αναμένουν ακόμη και μείωση των επιτοκίων του ευρώ, τον Οκτώβριο. 
 
Μέχρι το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, ο δείκτης Standard & Poor’s 500 είχε διολισθήσει 7,1% στην εβδομάδα, με την χειρότερη εβδομαδιαία εμφάνιση από το 2008.

Πάνω από 3,4 τρισ. δολάρια εξανεμίστηκαν από την διεθνή χρηματιστηριακή αξία αυτή την εβδομάδα και οι βασικοί δείκτες εισήλθαν σε bear market για πρώτη φορά σε δύο χρόνια.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI έχει διολισθήσει 20% και πλέον σε σχέση με το προηγούμενο υψηλό τους, στις 5 Μαΐου, οπότε σύμφωνα με τον χρηματιστηριακό «ορισμό» έχει διολισθήσει σε bear market. Ο δείκτης βούλιαξε χθες 4,5% κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα 13 μηνών.

Οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με νέες απώλειες, ενώ ο χαλκός διολισθαίνει σχεδόν 5% και το πετρέλαιο κάτω από τα 79 δολάρια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ο χρυσός καταγράφει την χειρότερη εβδομαδιαία εμφάνισή του (-3,9%) σε 4 μήνες και διολίσθησε νωρίτερα στο χαμηλό μηνός των 1.720 δολαρίων.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν την συνεδρίαση ανοδικά, μετά το μαζικό ξεπούλημα της χθεσινής συνεδρίασης και με παρέμβαση της G20, η οποία έσπευσε να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι θα δράσει συντονισμένα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και τη στήριξη των τραπεζών.

Η θετική εικόνα ανατράπηκε πλήρως το μεσημέρι, με την αιμορραγία στις ευρωπαϊκές τράπεζες να επανέρχεται δραματικά, εξαιτίας της απειλής ελληνικής χρεοκοπίας και καθώς το κοινό ανακοινωθέν της Group 20 δεν έπεισε τους επενδυτές ότι θα συγκρατηθεί η διολίσθηση της διεθνούς οικονομίας σε νέα ύφεση.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,14% στις 5.050 μονάδες, ο DAX που υποχώρησε έως 3% στην διάρκεια της συνεδρίασης υποχωρεί 0,24% στις 5.152 μονάδες, ενώ ο CAC εμφανίζει κέρδη 0,19% στις 2.787 μονάδες.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 δεσμεύθηκαν να εργαστούν συντονισμένα για τη «σταθεροποίηση των τραπεζικών συστημάτων» και προαναγγέλλουν ενίσχυση του EFSF. Οι αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι το κλίμα νευρικότητας διατηρείται στις αγορές και πως ζητούμενο πλέον δεν είναι η φραστική στήριξη, αλλά η δράση.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Hewlett-Packard υποχωρεί 2% μετά την ανάθεση της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης στην κα Meg Whitman από την Ebay, η οποία αντικαθιστά τον CEO κ. Leo Apotheker.

Οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών διολισθαίνουν κάθετα, καθώς ούτε η σύνοδος ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας δεν δείχνει ικανή να ανατρέψει τον κίνδυνο διολισθησης της διεθνούς οικονομίας σε δεύτερο σκέλος ύφεσης. Η μετοχή της Bank of America υποχωρεί 1,2%, της J.P. Morgan Chase 1,3%, της Citigroup σχεδόν 2% και της Wells Fargo 1,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v