Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20: Θα συνεργαστούμε ενάντια στην κρίση χρέους

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 δηλώνουν ότι θα συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και για τη σταθερότητα των τραπεζικών συστημάτων.

G20: Θα συνεργαστούμε ενάντια στην κρίση χρέους
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη με ανακοίνωσή τους δεσμεύτηκαν ότι θα εργαστούν συντονισμένα για τον τερματισμό της κρίσης στην ευρωζώνη. Η ανακοίνωση της G20 τονίζει ότι οι χώρες είναι ενωμένες και δεσμεύονται με ισχυρή δράση ώστε «να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και να στηριχτεί η ανάπτυξη» στην ευρωζώνη.

Επίσης, αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεσμεύονται «να αυξήσουν την ευελιξία» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και «να μεγιστοποιήσουν την επιρροή του» ώστε να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.
Αρχικά δεν προβλεπόταν να υπάρξει ανακοίνωση από την G20. Με τη... βουτιά των χρηματιστηριακών δεικτών, όμως, οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να παρέμβουν, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να καθησυχάσουν αγορές και επενδυτές.

Στην ανακοίνωσή της, η G20 δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις ώστε «να διατηρηθεί η σταθερότητα των τραπεζικών συστημάτων και των κεφαλαιαγορών». «Θα εξασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφαλαιοποίηση και επαρκή πρόσβαση σε χρηματοδότηση ώστε να αντιμετωπίσουν τους υπάρχοντες κινδύνους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Marketwatch, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως το κλίμα έχει αλλάξει στους κόλπους της G20. Γεγονός πάντως είναι ότι η αμερικανική πλευρά έχει εντείνει τις πιέσεις, ειδικότερα προς την ευρωπαϊκή πλευρά την οποία κατηγορεί για ολιγωρία. Πόσο μάλλον όταν η κ. Angela Merkel αποφάσισε να μη μεταβεί στις ΗΠΑ για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να παραμείνει στη Γερμανία για την επίσκεψη του Πάπα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v