Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική αντίδραση Wall με τεχνολογικές αγορές

Περιορίζει τις -βαριές και πάλι- απώλειες της εβδομάδας η Wall, με ανοδική αντίδραση στον απόηχο του θετικού κλεισίματος των ευρωαγορών, που ελπίζουν σε θεσμική παρέμβαση στην κρίση χρεών. Βουτιά εμπορευμάτων.

Με αγορές στα χαμηλά, μετοχών κυρίως του τεχνολογικού κλάδου, οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο σημειώνουν άνοδο περιορίζοντας τις, πολύ βαριές και πάλι, απώλειες της εβδομάδας.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέρον παραμένει η κρίση χρεών στην ευρωζώνη και οι φήμες ότι θα υπάρξουν νέες θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να χαλιναγωγηθούν οι επιπτώσεις, υποστήριξαν την ανάκαμψη της Wall Street στις απογευματινές συναλλαγές.

Μετά από πτωτικό άνοιγμα και εναλλαγές προσήμων στην συνέχεια, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται αυτή την ώρα 0,30% στις 10,766 μονάδες, ο S&P 0,68% στις 1.137 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει άνοδο 0,97% στις 2.479 μονάδες.

Δύο μετοχές ενισχύονται για κάθε μια που υποχωρεί στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώνεται στις 339 εκατομμύρια μετοχές.

Παρά την σταθεροποιητική προσπάθεια, το αμερικανικό χρηματιστήριο ολοκληρώνει μια από τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων ετών. Μέχρι το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, ο δείκτης Standard & Poor’s 500 είχε διολισθήσει 7,1% στην εβδομάδα, με την χειρότερη εβδομαδιαία εμφάνιση από το 2008

Πάνω από 3,4 τρισ. δολάρια εξανεμίστηκαν από την διεθνή χρηματιστηριακή αξία αυτή την εβδομάδα και οι βασικοί δείκτες εισήλθαν σε bear market για πρώτη φορά σε δύο χρόνια. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI έχει διολισθήσει 20% και πλέον σε σχέση με το προηγούμενο υψηλό τους, στις 5 Μαΐου, οπότε σύμφωνα με τον χρηματιστηριακό «ορισμό» έχει διολισθήσει σε bear market.

Η νευρικότητα παραμένει έντονη , με μεγάλες πιέσεις στα εμπορεύματα λόγω φόβων παγκόσμιας επιβράδυνσης.

Οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με νέες απώλειες, ενώ ο χαλκός διολισθαίνει σχεδόν 5% και το πετρέλαιο υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κάτω από τα 79 δολάρια. Ο χρυσός καταγράφει την χειρότερη εβδομαδιαία εμφάνισή του (-3,9%) σε 4 μήνες και διολισθαίνει αυτή την ώρα κάτω από τα 1.700 δολάρια. Η τιμή του αργύρου υποχωρεί 10,3% με μια από τις χειρότερες πτώσεις στην ιστορία του και κινείται στα 32,83 δολάρια.

Ανοδικά έκλεισαν μια συνεδρίαση έντονης νευρικότητας και μια εβδομάδα δραματικών απωλειών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι ελπίδες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει περαιτέρω μέτρα για να διευκολύνει την επίλυση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη προσέφεραν ανακούφιση στον καταπονημένο τραπεζικό κλάδο στις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Η BNP Paribas εκτινάχθηκε 11% και η Societe Generale 6,9%. Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,5% υψηλότερα στις 5.067 μονάδες, ο DAX 0,45% στις 5.197 μονάδες, ενώ ο CAC 0,91% στις 2,810 μονάδες.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,7% υψηλότερα στις 880,97 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 6,1% στην εβδομάδα. Πρόκειται για την δεύτερη χειρότερη εμφάνιση του δείκτη σε 16 μήνες.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να επαναφέρει μηχανισμούς πιο μακροπρόθεσμης ρευστότητας προς τις εμπορικές τράπεζες, ενώ αρκετοί παρατηρητές αναμένουν ακόμη και μείωση των επιτοκίων του ευρώ, τον Οκτώβριο.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 δεσμεύθηκαν να εργαστούν συντονισμένα για τη «σταθεροποίηση των τραπεζικών συστημάτων» και προαναγγέλλουν ενίσχυση του EFSF. Οι αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι το κλίμα νευρικότητας διατηρείται στις αγορές και πως ζητούμενο πλέον δεν είναι η φραστική στήριξη, αλλά η δράση.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στο αμερικανικό χρηματιστήριο, η μετοχή της Hewlett-Packard υποχωρεί 2% μετά την ανάθεση της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης στην κα Meg Whitman από την Ebay, η οποία αντικαθιστά τον CEO κ. Leo Apotheker.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v