Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική αντίδραση στη Wall Street

Ανοδική αντίδραση ενόψει του κλεισίματος τριμήνου επιχειρούν οι επενδυτές στην Wall Street. Στήριξη από τα κέρδη των ευρωαγορών. Ανακάμπτουν από τα χαμηλά ημέρας χρυσός και άργυρος.

Νευρικότητα και μεταβλητά πρόσημα επικρατούν στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να επιχειρούν ανοδική αντίδραση στην τελευταία εβδομάδα του τριμήνου.

Επιφυλακτικές ελπίδες ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα παρέμβουν πιο δυναμικά για την εξεύρεση λύσης στην κρίση χρεών της ευρωζώνης στήριξε σε εύρωστη αντίδραση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και προκαλεί κάποια ανακούφιση και στην Wall Street.

Αναλυτές σημειώνουν ότι αυτή είναι η τελευταία εβδομάδα του τριμήνου και η επιχειρηματική και μακροοικονομική ατζέντα είναι περιορισμένη, οπότε οι επενδυτές θα αποφύγουν τις μεγάλες κινήσεις αναμένοντας τις πιθανόν εντονότερες εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας.

Η ανακοίνωση νέας μείωσης στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών περιόρισε την αρχική άνοδο στην Wall Street και οι βασικοί δείκτες διαμορφώθηκαν λίγη ώρα μετά το άνοιγμα σχεδόν αμετάβλητοι.

Ωστόσο αυτή την ώρα οι βασικοί δείκτες καταγράφουν σημαντικά κέρδη, και ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,27% στις 10.913 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,8% στις 1.146 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,05% υψηλότερα τις 2.485 μονάδες.

Η μετοχή της Berkshire Hathaway εκτινάσσεται 5,5% μετά την ανακοίνωση προγράμματος επαναγορών.

Στον αντίποδα, η Apple υποχωρεί 2,5%.

Από το μακροοικονομικό μέτωπο, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών μειώθηκαν 2,3% τον Αύγουστο στις ΗΠΑ στις 295.000 οικίες (στο 12μηνο) σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα πτώσης στις πωλήσεις νέων κατοικιών.

Ο Dow ανέκαμψε 0,4% την Παρασκευή στην Wall Street, αλλά και πάλι έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 6,4%, την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Οκτώβριο 2008.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με έντονες απώλειες, αλλά η επενδυτική ψυχολογία έγινε λίγο πιο αισιόδοξη στις ώρες των ευρωπαϊκών συναλλαγών.

Με «οδηγούς» τους τραπεζικούς κλάδους, χάρη στα ελπίδες μέτρων για την εκτόνωση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέθεσαν σημαντικά κέρδη, μετά την κάθετη πτώση της περασμένης εβδομάδας.

Η προοπτική μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για στήριξη των τραπεζών, έδωσαν την αφορμή για «αγορές στα χαμηλά.» Η θετική έκπληξη από τον γερμανικό δείκτη εμπιστοσύνης Ifο επέτεινε τα κέρδη.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,45% στις 5.089 μονάδες, ο DAX με κέρδη 2,87% στις 5.346 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 1,75% στις 2.859 μονάδες.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή στο συμβόλαιο Δεκεμβρίου του χρυσού υποχώρησε σχεδόν 15 δολάρια στα 1.625 δολ. ανά ουγκιά, ενώ η τιμή του αργύρου υποχώρησε 4% στα 28,8 δολ. ανά ουγκιά, αλλά αυτή την ώρα εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον και τα δύο πολύτιμα μέταλλα ανακάμπτουν από τα χαμηλά ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v