Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινο φως από Bundestag για EFSF, Ελλάδα

Το γερμανικό κοινοβούλιο επικύρωσε την ευρωπαϊκή συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την επέκταση του EFSF και το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα. Υπέρ ψήφισαν 523 βουλευτές και κατά 85.

Πράσινο φως από Bundestag για EFSF, Ελλάδα
Το γερμανικό κοινοβούλιο επικύρωσε με τη σημερινή ψηφοφορία την ευρωπαϊκή συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την επέκταση του EFSF και το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, όπως αναφέρει το Reuters.

Το νομοσχέδιο πέρασε με ισχυρή πλειοψηφία, καθώς 523 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 85 ψήφισαν κατά, ενώ υπήρχαν και 3 αποχές. Όπως δηλώνει ο κ. Peter Altmaier, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανοδημοκρατών, το πράσινο φως δεν επιτεύχθηκε μόνο χάρη στη στήριξη της αντιπολίτευσης. Ο κ. Altmaier δηλώνει πως 315 βουλευτές των χριστιανοδημοκρατών ψήφισαν υπέρ, περισσσότεροι από όσους είχαν υπολογιστεί αρχικά.

Η εξέλιξη αυτή αίρει έναν βασικό σκόπελο για τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Angela Merkel καθώς η σημερινή ψηφοφορία είχε χαρακτηριστεί μάχη για τη δική της εσωκομματική επιβίωση.

Το πράσινο φως για το νομοσχέδιο θεωρείτο δεδομένο γιατί η κ. Merkel είχε εξασφαλίσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Το κρίσιμο θέμα, όμως, είναι εάν θα υπήρχε μεγάλη εσωκομματική ανταρσία, που θα την αποδυνάμωνε πολιτικά και θα δυσχέραινε τη μελλοντική λήψη αποφάσεων.

Προ ημερών, 25 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας με επιστολή τους είχαν διαμηνύσει ότι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο που δίνει στο EFSF τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην ανοιχτή αγορά και να προχωρά σε κεφαλαιακές ενέσεις των τραπεζών.

Διαβεβαιώσεις Schaeuble προς τους βουλευτές

Λίγο πριν από την ψηφοφορία, ο υπουργός Οικονομικών κ. Wolfgang Schaeuble διαβεβαίωσε τους βουλευτές πως οι όποιες αλλαγές στο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης θα πρέπει να εγκρίνονται από την Bundestag. "Εάν οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον συμβεί κάτι άλλο, η Bundestag θα πρέπει να αποφασίσει. Δεν θα υπάρξει ποτέ καμία αλλαγή πίσω από τις πλάτες των μελών του κοινοβουλίου", διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

Ως προς την τρέχουσα συζήτηση για επέκταση της ισχύος του EFSF μέσω μόχλευσης κεφαλαίων, ο κ. Schaeuble διευκρίνισε: "Δήλωσα ότι θα χρησιμοποιήσουμε το ταμείο όσο πιο αποδοτικά μπορούμε. Αυτό δεν αλλάζει τίποτα. Το ποσό που αφορά στη Γερμανία δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς νέα απόφαση από την Bundestag". Και συμπλήρωσε: "Ποτέ δεν χρησιμοποίησα τον όρο μόχλευση των κεφαλαίων".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v