Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι πωλητές στη Wall Street

Σε ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές μετά το ανοδικό σερί τριών συνεδριάσεων στη Wall, εν αναμονή εξελίξεων στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Ισχυρές πιέσεις στο πετρέλαιο. Πτώση στις ευρωαγορές.

Σε ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές μετά το ανοδικό σερί τριών συνεδριάσεων στη Wall, εν αναμονή εξελίξεων στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Ισχυρές πιέσεις στο πετρέλαιο. Πτώση στις ευρωαγορές.

Παραμένει στο προσκήνιο των εξελίξεων η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, με τους επενδυτές αρχικά να εκτιμούν θετικά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και την έγκριση των μεταβολών στο EFSF από το κοινοβούλιο της Φινλανδίας.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Morgan Keegan, κ. Kevin Giddis, «η προσοχή της χρηματιστηριακής αγοράς παραμένει στην Ευρώπη και στις ελπίδες για ενδεχόμενη λύση στην κρίση χρέους εντός με μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Άλλωστε, οι επενδυτές αναμένουν εξελίξεις καθώς η κ. Ά. Μέρκελ έχει διαμηνύσει ότι θα περιμένει τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα ελληνικά μέτρα λιτότητας, πριν προχωρήσει σε περισσότερο δραστικές αποφάσεις.

Εν αναμονή της στάσης Μέρκελ, η χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης σημείωσε τελικά απώλειες καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σήμερα σε σημαντικού εύρους ρευστοποιήσεις μετά το τριήμερο ράλι, από το οποίο ο Dow είχε ενισχυθεί 4,2%.

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν κατά 0,1%, σημειώνοντας μικρότερη της αναμενόμενης πτώση. Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω χαρακτηρίζονται κρίσιμα στοιχεία από τους αναλυτές, αφού τα πρώτα σημάδια ύφεσης συνήθως «φαίνονται» στα στατιστικά μεγέθη για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών και τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Αξιόλογα κέρδη 2,6% για τη μετοχή της Amazon.com, καθώς αναμένεται σήμερα η παρουσίαση της πρώτης συσκευής "tablet".

Απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, με τη μετοχή της Bank of America να υποχωρεί 2,4% και της Citigroup 2,4%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 2,8% στα 1,608 δολ./oz και αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά 3,5% στα 81,50 δολάρια ανά βαρέλι, μετά την απροσδόκητη αύξηση στα αποθέματα στις ΗΠΑ.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε κέρδη 0,4%, στο 0,78 σεντ, ενώ το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 1,4%, στα 18,53 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 1,61%, στις 11.010,90 μονάδες, ο S&P σημείωσε απώλειες 2,07%, στις 1.151,06 μονάδες, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 2,17%, στις 2.491,58 μονάδες.

Η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν θετική μέχρι αργά το απόγευμα, όταν επικράτησαν ρευστοποιήσεις κερδών μετά το τριήμερο ράλι τιμών, πιέζοντας τους βασικούς δείκτες σε αρνητικό κλείσιμο.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,44% χαμηλότερα στις 5.218 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,89% στις 5.578 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 0,92% στις 2.996 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,4%, μετά το ράλι 7% που εμφάνισε στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, χάρη στις ελπίδες ότι η Ευρώπη θα βάλει τα δυνατά της για την επίλυση της κρίσης χρεών. Ήταν το καλύτερο σερί ανόδου από τον Μάιο του 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v