Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με πτώση κλείνει το δραματικό Q3 η Wall Street

Ολοκληρώνοντας το χειρότερο τρίμηνο μετά την κατάρρευση της Lehman, οι διεθνείς αγορές υποχωρούν και σήμερα κάθετα. Πτώση άνω του 16% για τον MSCI World στο Q3, εκτίναξη 135% του δείκτη φόβου Vix.

Όπως «ταιριάζει» στις μεγάλες απώλειες του τριμήνου που κλείνει σήμερα, το αμερικανικό χρηματιστήριο κινείται με σημαντικές απώλειες, στον απόηχο της νέας "βουτιάς" σε Ευρώπη και Ασία.

Η πτώση περιορίζεται κάπως μετά την ανακοίνωση βελτίωσης του δείκτη καταναλωτικού κλίματος Σεπτεμβρίου.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,6% στις 11.090 μονάδες, ο S&P 1,14% στις 1.147 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,28% στις 2.449 μονάδες.

Αρνητική είναι η εικόνα στο σύνολο των διεθνών χρηματιστηρίων, που κινούνται υπό την απειλή μιας διπλής ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία και της διαρκώς επιδεινούμενης κρίσης χρεών στην ευρωζώνη.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE υποχωρεί 2% στις 5.093 μονάδες, ο DAX 3,19% στις 5.460 μονάδες, ενώ ο CAC 2,38% στις 2.956 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng διολίσθησε 2,3%.

Οι διεθνείς αγορές ολοκληρώνουν σήμερα, τελευταία ημέρα του Σεπτέμβρη, το χειρότερο τρίμηνο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers στο κορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2008.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 1,6% μειώνοντας την ανάκαμψη αυτής της εβδομάδας στο 4,2% περίπου. Και πάλι, το ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό βαρόμετρο κινείται με τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2008, έχοντας διολισθήσει 18% από τα τέλη Ιουνίου. Ο δείκτης διολίσθησε 5,3% τον Σεπτέμβριο.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI διολίσθησε σχεδόν 1% συμπληρώνοντας απώλειες πάνω από 16% στο τρίμηνο, με την μεγαλύτερη πτώση μετά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2008. Οι αναδυόμενες αγορές διολίσθησαν 23% στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

Στην Wall Street, με το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, ο δείκτης S&P 500 παρουσίαζε απώλειες 12% στο τρίμηνο. Οι απώλειες του Dow ανέρχονται 10,15% μέχρι στιγμής στο γ΄τρίμηνο. Είναι το πρώτο αρνητικό τρίμηνο των αμερικανικών blue chips, μετά το Q2 του 2010.

Ενδεικτική της εντονότατης νευρικότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, είναι η πρωτοφανής εκτίναξη του δείκτη μεταβλητότητας. Ο δείκτης Vix του Chicago Board Option Exchange, που αποτυπώνει τα επίπεδα μεταβλητότητας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, έχει εκτιναχθεί 135% στο τρίμηνο που ολοκληρώνεται σήμερα.

Ο «δείκτης φόβου», όπως είναι γνωστός ο Vix είχε μέσο όρο 21,5 μονάδες στο τελευταίο 12μηνο, όπως τους τελευταίους τρεις μήνες ο μέσος όρος του είναι οι 38,8 μονάδες.

Τα οικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να δείχνουν οικονομίες που ασθμαίνουν. Ακόμη και στην Κίνα, που εμφανίζει από τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στον πλανήτη, ανακοινώθηκε σήμερα επιβράδυνση του κλάδου μεταποίησης τον Σεπτέμβριο επί 3ο συνεχόμενο μήνα.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα, κατέδειξαν και πάλι στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας.

Η κατανάλωση του Αμερικανού πολίτη αυξήθηκε ανεπαίσθητα τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, ενώ το εισόδημά του μειώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκε 0,2% τον Αύγουστο ενώ το προσωπικό εισόδημα μειώθηκε 0,1%.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε στο 59,4 τον Σεπτέμβριο, μετά την διολίσθηση σε χαμηλό τριών ετών στο 55,7 τον Αύγουστο.

Η Wall Street έκλεισε χθες με μικτά πρόσημα. Σήμερα, από το επιχειρηματικό μετωπο η Orion Marine Group βουλιάζει 18% εξαιτίας προειδοποίησης για τα κέρδη και τα περιθώρια κέρδους.

Η McGraw-Hill διεξάγει συνομιλίες για ένωση του S&P Indices με το Dow Jones Indexes της CME Group, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ο τίτλος της Invesco εκτινάσσεται 4% μετά την ανακοίνωσε ότι, μαζί με τις Square Mile Capital Management και Canyon-Johnson Urban Funds, θα αγοράσουν χαρτοφυλάκιο δανείων της Bank of America.

Αρνητικά αντιδρά Micron Technology στην ανακοίνωση ζημιών στο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v