Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Roubini: Η Ευρώπη χρειάζεται 2 τρισ. αμέσως

Η Ευρώπη οφείλει να διαθέσει ένα βαρύ πυροβολικό ύψους 2 τρισ. ευρώ "πριν τελειώσουν τα χρονικά περιθώρια" δήλωσε ο "γκουρού" Nouriel Roubini, πρόεδρος της Roubini Global Economics.

Roubini: Η Ευρώπη χρειάζεται 2 τρισ. αμέσως
Η Ευρώπη οφείλει να χορηγήσει τα κεφάλαια για τα οποία έχει δεσμευθεί, προκειμένου να σταματήσει τη δημοσιονομική κρίση στην ευρωζώνη και να διαθέσει ένα... βαρύ πυροβολικό ύψους 2 τρισ. ευρώ "πριν τελειώσουν τα χρονικά περιθώρια", δήλωσε ο "γκουρού" Nouriel Roubini, πρόεδρος της Roubini Global Economics LLC.

"Φοβάμαι πάρα πολύ μην ξεφύγουν τα πράγματα από τον έλεγχο", είπε ο κορυφαίος αναλυτής σε συνέντευξή του στο Bloomberg. "Χρειάζεται ένα τεράστιο... μπαζούκα αξίας τουλάχιστον 2 τρισ. ευρώ, αλλά δεν μπορεί [η Ευρώπη] να περιμένει τρεις μήνες. Όλα πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες".

Σχολιάζοντας την έγκριση των νέων μέτρων λιτότητας από την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Roubini δήλωσε: "Ακόμα κι αν μειωθεί το χρέος, δεν πρόκειται να αποκατασταθεί η ανάπτυξη αν δεν γίνουν αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες μέσω της υποτίμησης και της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα… Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη, αλλά ότι υπάρχουν δύο τεράστιοι ελέφαντες στο δωμάτιο: η Ιταλία και η Ισπανία… Είναι υπερβολικά μεγάλες για να αφεθούν να καταρρεύσουν και υπερβολικά μεγάλες για να διασωθούν".

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αποτραπεί η διάλυση είναι τεράστια", δήλωσε ο κ. Roubini, που είναι και καθηγητής στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι η χαλάρωση της πολιτικής και των επιτοκίων της ΕΚΤ, η μείωση της αξίας του ευρώ, η επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και μια "συντεταγμένη διαδικασία που θα επιτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v