Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τρία σενάρια του Δ. Χριστόφια

Στα ύψη έχει ανεβεί το πολιτικό θερμόμετρο στην Κύπρο, μετά την έκθεση-καταπέλτη του προέδρου της επιτροπής για την εξιχνίαση των αιτίων για το τραγικό δυστύχημα στο Μαρί, κ. Πολυβίου.

Τα τρία σενάρια του Δ. Χριστόφια
Στα ύψη έχει ανεβεί το πολιτικό θερμόμετρο στην Κύπρο, μετά την έκθεση-καταπέλτη του προέδρου της επιτροπής για την εξιχνίαση των αιτίων για το τραγικό δυστύχημα στο Μαρί, κ. Πολυβίου.

Όπως δημοσίευσε από το πρωί το Euro2day.gr, ο κ. Πολυβίου διαπιστώνει θεσμικές, πολιτικές και προσωπικές ευθύνες στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια (χωρίς να αποκλείει ακόμη και τις ποινικές), όσο και σε άλλα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης του προέδρου, όπως στους υπουργούς εξωτερικών (Μάρκος Κυπριανού) και αμύνης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι) έχουν ήδη ζητήσει την παραίτηση του κ. Χριστόφια, ενώ -μέχρι στιγμής- την ίδια ουσιαστικά στάση, αλλά με σαφώς χαμηλότερους τόνους, έχει υιοθετήσει και το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Ο κ. Χριστόφιας τώρα, συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για σήμερα το βράδυ, με αντικείμενο τη μελέτη του πορίσματος των 650 σελίδων του κ. Πολυβίου. Ταυτόχρονα, για σήμερα το βράδυ προγραμματίζεται συγκέντρωση των «αγανακτισμένων» έξω από το προεδρικό μέγαρο.

Σύμφωνα με πολιτικούς παράγοντες τρία είναι τα εναλλακτικά σενάρια μεταξύ των οποίων καλείται να επιλέξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας:

Πρώτον, να μην παραιτηθεί, δηλώνοντας την πρόθεσή του να συνεχίσει τη θητεία του έως και την 14η Φεβρουαρίου 2013. Σε μια τέτοια περίπτωση βέβαια, θα κληθεί να διοικήσει τη χώρα χωρίς την «δεδηλωμένη» στη Βουλή, αλλά και με σχέσεις έντονης αντίθεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (δυσκολία στο να περνά νόμους από τη Βουλή).

Αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, τότε θεωρείται δυσχερής η ψήφιση του προϋπολογισμού για ολόκληρο το 2012 και θα επιλεγεί η διαδικασία των δωδεκατημορίων (εφαρμογή προϋπολογισμού μήνα-μήνα από τον πρόεδρο).

Δεύτερον, η παραίτηση της κυβέρνησης και η προκήρυξη έκτακτων προεδρικών εκλογών σε 45 ημέρες και με προεδρεύοντα για το χρονικό διάστημα αυτό τον πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου.

Και τρίτον, την παραίτηση του κ. Χριστόφια με προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αλλά και ταυτόχρονη παραμονή του ίδιου του κ. Χριστόφια στη προεδρία της Δημοκρατίας για τις ενδιάμεσες 45 ημέρες.

Πολιτικοί παρατηρητές, εκτιμούν ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, υποψήφιος πρόεδρος από την πλευρά του Δημοκρατικού Συναγερμού θα είναι ο Νίκος Αναστασιάδης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v