Απώλειες 12% για τον Dow Jones στο τρίμηνο

Ρευστοποιήσεις στη Wall παρά τα καλά στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Κάτω από τις 11.000 μονάδες ο Dow στο τέλος τριμήνου. Πέμπτος διαδοχικός μήνας απωλειών στη Wall. Μηνιαία πτώση 7,2% για S&P και 6,4% για Nasdaq.

Ρευστοποιήσεις στη Wall παρά τα καλά στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Κάτω από τις 11.000 μονάδες ο Dow στο τέλος τριμήνου. Πέμπτος διαδοχικός μήνας απωλειών στη Wall. "Βουτιά" 7,2% για S&P και 6,4% για Nasdaq τον Σεπτέμβριο.

Αναλυτικά, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε απροσδόκητα στο 59,4 τον Σεπτέμβριο έναντι 55,7 τον Αύγουστο που ήταν το χαμηλό τριών ετών στις ΗΠΑ.

Παράλληλα η κατανάλωση των Αμερικανών αυξήθηκε οριακά τον Αύγουστο κατά 0,2% ενώ το προσωπικό εισόδημα μειώθηκε κατά 0,1%.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της LPL Financial, John Canally, “Το σημερινό κύμα ρευστοποιήσεων αφορά το κλείσιμο τριμήνου για πολλά χαρτοφυλάκια. Ωστόσο τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία έδωσαν- έστω και παροδικά- ανάσα στην αγορά. Και πρόσθεσε, «Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης ενώ η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να κατευθύνεται σε επίπεδα ύφεσης. Είναι ένας πόλεμος που θα πρέπει να κερδηθεί.»

Επιπλέον, οι φόβοι ενδεχόμενης ύφεσης στις παγκόσμιες αγορές με αφορμή τις εντεινόμενες ανησυχίες για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους πίεσαν χαμηλότερα τους δείκτες στη Wall Street.

Ενδεικτική της εντονότατης νευρικότητας που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, είναι η πρωτοφανής εκτίναξη του δείκτη μεταβλητότητας. Ο δείκτης Vix του Chicago Board Option Exchange, που αποτυπώνει τα επίπεδα μεταβλητότητας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, έχει εκτιναχθεί 135% στο τρίμηνο που ολοκληρώνεται σήμερα.

Ο «δείκτης φόβου», όπως είναι γνωστός ο Vix, είχε μέσο όρο 21,5 μονάδες στο τελευταίο 12μηνο και 38,8 μονάδες τους τελευταίους τρεις μήνες.

Πρωταγωνιστής των απωλειών, ο τραπεζικός κλάδος στη Wall Street με τη μετοχή της Morgan Stanley να υποχωρεί 9%, τη Bank of America 3,5% και τη Citigroup 4,2%.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου επενδυτές υπέβαλλαν νέες μηνύσεις κατά των τραπεζικών ομίλων των Bank of America και JP Morgan για τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια τα επονομαζόμενα RMBS.

Παράλληλα, "βουτιά" έως και 65% σημείωσε η μετοχή της Kodak καθώς η εταιρία ανακοίνωσε την πρόσληψη νομικού συμβούλου προκειμένου να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,45% στα 1.624 δολ./oz ενώ η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 3,6% στα 79,21 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας απώλειες σχεδόν 10% για τον Σεπτέμβριο και 16% στο τρίμηνο.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 4,2%, στα 0,76 σεντς και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 2%, στα 17,89 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 2,16%, στις 10.913,38 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 2,5%, στις 1.131,42 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 2,63%, στις 2.415,40 μονάδες.

Με κάθετη πτώση ολοκλήρωσαν το δραματικό τρίμηνο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου ο δείκτης Stoxx Europe 600 κατέθεσε απώλειες 17%, τις μεγαλύτερες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

O δείκτης FTSE έκλεισε την συνεδρίαση με πτώση 1,32% στις 5.128 μονάδες, ο DAX με απώλειες 2,44% στις 5.502 μονάδες, ενώ ο CAC τερμάτισε 1,51% χαμηλότερα στις 2.982 μονάδες. Τόσο ο γερμανικός όσο και ο γαλλικός δείκτης κατέγραψαν στο τρίμηνο πτώση που ξεπερνά το 25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v