Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκθεση της SEC καρφώνει τους οίκους αξιολόγησης

Οι αμερικάνικοι οίκοι αξιολόγησης παρουσιάζουν σοβαρά ελλείμματα αξιοπιστίας και ακεραιότητας, διαπιστώνει η πρώτη ετήσια έκθεση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ( SEC).

Έκθεση της SEC καρφώνει τους οίκους αξιολόγησης
Οι αμερικάνικοι οίκοι αξιολόγησης παρουσιάζουν προβλήματα στη λειτουργία τους και μειώνεται η αξιοπιστία τους, διαπιστώνει η πρώτη ετήσια έκθεση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Όπως μεταδίδει το AP, η SEC εξέτασε 10 εταιρίες αξιολόγησης, ανάμεσα στις οποίες η Standard & Poor's, η Moody's και η Fitch και διαπίστωσε ότι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ονομαστικά σε κάποιο οίκο.

Η έλλειψη επαρκών πολιτικών για την καταπολέμηση αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων, όπως στην περίπτωση που οι αναλυτές είναι κάτοχοι μετοχών εταιριών τις οποίες αξιολογούν, είναι ένα από τα βασικά “παραπτώματα” που καταλογίζει η SEC στους οίκους αξιολόγησης.

Μια άλλη σημαντική παρασπονδία που καταλογίζει στους οίκος η SEC είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις απέτυχαν να ακολουθήσουν πιστά τη σωστή μεθοδολογία αξιολόγησης.

Η S&P είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι η SEC σκοπεύει να κινηθεί νομικά εναντίον της για την αξιολόγηση ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων το 2007.

Ο Tony Mirenda, εκπρόσωπος της Moody’s, ανακοίνωσε ότι η εταιρία "καλωσορίζει τις εποικοδομητικές εισηγήσεις της SEC για τον κλάδο μας".

Η Fitch Ratings, σε ανακοίνωση της ανέφερε "Kάθε οίκος πρέπει να κριθεί για τις δικές του πράξεις. Είμαστε ικανοποιημένοι που η έκθεση της SEC δεν αντανακλά κάποιο συγκεκριμένο παράπτωμα της Fitch".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v